Lief zijn voor elkaar

Lief zijn voor elkaar

16 februari 2024

Soms lijkt het alsof je alleen aandacht krijgt voor je probleem als je boos bent. Door te gaan demonstreren. Door een snelweg te blokkeren. En daar worden dan weer andere mensen boos van. Dat lijkt de cirkel waar we nu met z’n allen in zitten. Waardoor we samen boos zijn. Niks meer goed is. En dat leidt niet tot een oplossing van de problemen. Bij mij wel tot een vraag. 

Hoe doorbreken we dit patroon? Zodat we niet meer boos zijn en schreeuwend ons gelijk willen halen. Ook als we recht tegenover elkaar lijken te staan. Juist dan is het belangrijk om te zoeken naar wat we gemeen hebben. In plaats van de verschillen te benadrukken. Zodat we samen bruggen kunnen bouwen. En weer verbinding maken met elkaar. Door weer echt met elkaar in gesprek te gaan. 

Wat is een echt gesprek? Bij een echt gesprek gaat het om het stellen van vragen. Open vragen, zonder oordeel. En om echt te luisteren. Wat zegt de ander? Begrijp ik dat? Wat betekent dat voor mijn standpunt? En om door te vragen. Zodat je elkaar ook echt begrijpt. En als je dan naar elkaar hebt geluisterd. Weet wat er speelt. En de ander begrijpt. Dan kan je rekening houden met elkaar. En is de kans groot dat je het over meer dingen eens bent dan je dacht. Dat biedt de kans om samen te zoeken naar een oplossing. Als we dan ook nog een beetje lief zijn voor elkaar. En elkaar iets gunnen. Dan zal je zien dat er een mooi compromis ontstaat. Waarbij beiden niet alles krijgen, maar wel genoeg om tevreden te zijn. Dan verdwijnt de boosheid en verschijnt de glimlach. En komen we samen een stapje dichter bij een mooiere toekomst.

Irene Moes, fractievoorzitter PRO21
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.