Wim 400"Ook al benutten wij alle daken en restgronden in het bebouwde gebied, het grootste deel van de energieproductie zal in het buitengebied moeten plaatsvinden. En vrijwel iedereen vindt zonnevelden en windmolens flinke ingrepen in ons vertrouwde landschap. Ook kunnen deze nadelige effecten hebben voor fauna en flora. Een goed voorbeeld dat besturen van een gemeenschap lastig kan zijn. Als duurzame toekomstpartij(en) is onze keuze in dit geval evident", aldus PRO21-raadslid Wim van Veelen over de Regionale Energie Strategie.

Irene half 400

Eén van de onderwerpen waar veel Nijkerkers, Hoevelakers en Veenders een mening over hebben is de openbare ruimte. Bijvoorbeeld over onveilige situaties door scheefliggende tegels en onkruid dat groeit tussen de stoeptegels. Dat veel mensen een mening hebben blijkt uit de hoeveelheid berichten op Facebook. Het aantal keer dat het hierover ging op een verjaardagsfeestje, langs de lijn bij één van onze sportverenigingen en uit het aantal meldingen dat naar de gemeente is gestuurd.

 Wim 400
Het is vandaag de dag van de mensenrechten. Een goede en betaalbare woonplek is een belangrijk mensenrecht. De vanzelfsprekendheid daarvan neemt ook in ons welvarende land af.


´Meer daklozen´, koppen de kranten. Onder invloed van de druk op de woningmarkt is het voor starters veel lastiger geworden om een eerlijke start van hun wooncarriere te kunnen maken. Tegelijk doen nieuwe doelgroepen, tot voor kort bij instellingen gehuisvest, een beroep op de bestaande huurwoningen. En die woningen blijven bezet omdat senioren daarin langer (moeten) blijven wonen nu de verzorgingshuizen gesloten zijn.

Lindagroot
“Nederland is corrupter dan we denken”, zo kopte een artikel in de Volkskrant enkele weken geleden. Vandaag is het de internationale dag tegen corruptie. Van PRO21 vonden we het tijd om daar even bij stil te staan. En als politievrouw – want dat is mijn beroep – voelde ik me toen gelijk geroepen om er een stukje over te schrijven.

In 1984 ben ik bij de politie gegaan. Handhaven van de rechtsorde en hulpverlenen aan hen die dat behoeven: dat zijn de taken van de politie. Na 35 jaar werken bij de politie kom ik daar nog steeds graag mijn bed voor uit. Maar wat als er geen rechtsorde zou zijn? Of wat als iedereen maar aan zijn of haar lot overgelaten zou worden? Zou ik dan bij de politie willen werken?

Vierkant Janneke 400

Ik ren naar binnen en twijfel, mijn beleefdheid wint het van mijn krampen. ‘Zou ik even naar het toilet mogen?’, vraag ik netjes aan de serveerster. ‘Alleen als u wat heeft gegeten of gedronken’, is haar reactie. Ik had eigenlijk niet gerekend op een afwijzing en kijk haar geschrokken aan. ‘Ik heb de ziekte van Crohn en kan het echt niet ophouden’, zeg ik vol schaamte en paniek.

Lindagroot
Best een lastig woord: laaggeletterdheid. Dat denk ik, nu ik dit schrijf. Van 9 tot 15 september was de week van de alfabetisering. De week daarvoor was er een bijeenkomst in het gemeentehuis. Over laaggeletterdheid. Laaggeletterd is iets anders dan analfabeet. De relatie tussen laaggeletterden en taal is meestal niet goed. En ik dacht: het moet ook lastig zijn. Liefde voor taal voelen, als je veel woorden niet begrijpt.

 MG 3017 Antoinette half

Aan het begin van mijn loopbaan had ik niks met “netwerken”, 20 jaar verder denk ik daar heel anders over. Nu geeft het mij als raadslid voor PRO21 zelfs energie en word ik er blij van. Het helpt namelijk om politiek en ondernemerschap met elkaar te verbinden en daarbij zichtbaar het verschil te maken voor de inwoner(s) van Nijkerk.

Irene half 400

"In Nijkerk, Hoevelaken en Nijkerkerveen zijn er afgelopen jaren veel woningen gebouwd. En de gemeente zit ook nu allesbehalve stil. Toch krijg ik nog regelmatig de vraag van inwoners: waarom is er geen geschikt huis voor mij in Nijkerk? Waarom maak ik geen kans op een huurwoning?

 

Kunnen we die vragen oplossen door ongeremd te bouwen? Nee, zoals PRO21 blijft benadrukken, voor ons gaat kwaliteit (de juiste woningen in een mooie omgeving) voor kwantiteit (meer is niet altijd beter). Het is daarbij wel belangrijk om te bouwen, want zonder nieuwe woningen lossen we het zeker niet op.

 Wim 400

Als raadslid word ik met enige regelmaat benaderd door mede-inwoners met klachten over rookoverlast van buren. Het gaat dan b.v. om buitenkachels in de tuin van een rijtjeswoning, om een marktkraam onder het raam van een zorgpraktijk, maar ook om, niet goed gestookte of aangelegde, open haarden en pelletkachels.

Vierkant Janneke 400

Straatnamen geven een beeld van wie onze samenleving wil eren. Maar Utrecht, Amsterdam en Groningen vernoemen niet meer dan 12% van de straten met een mensennaam naar een vrouw. En die zijn dan vaak ook nog eens ‘de vrouw van’ of prinsessen en koninginnen. Waar zijn onze schrijfsters, schilderessen en componistes?

 MG 3017 Antoinette half


Al in februari zijn we getrakteerd op lenteachtige dagen. Fijn om er dan op uit te gaan en te wandelen op de dijk in de polder. Een broedplaats voor onder meer weidevogels die ook toen al met velen aanwezig waren. Maar terwijl ik geniet van het heerlijke weer realiseer ik mij ook dat dit voor de natuur niet optimaal is.

Lindagroot

“Hoe ‘Heldhaftig, Vastberaden en Barmhartig’ zijn wij, burgers, als medeburgers buiten de maatschappelijke orde worden verklaard? Wat blijft er van de democratische rechtsstaat over als feiten en waarden het afleggen tegen beelden en sentimenten?” Ik citeer uit de beschrijving van het boek van Herman Tjeenk Willink ‘Groter denken, kleiner doen, een oproep.’ ‘De Correspondent’ interviewde Tjeenk Willink in een podcast.

Vierkant Janneke 400


Waar zou een raadslid zonder inwoners zijn? Zeker met sociale onderwerpen zijn gesprekken met inwoners onmisbaar. Een voorbeeld: het leerlingenvervoer. Als het alleen zou gaan om een busje dat van A naar B rijdt, had ik geen gesprekken met de inwoners nodig gehad. Maar net zoals bij eigenlijk alle onderwerpen, gaat het om het verhaal erachter. Om de kinderen die overprikkeld op school of thuis aankomen als het vervoer niet goed verloopt. Om het effect dat die overprikkelheid vervolgens op de klas en het gezin heeft en op het kind zelf. Om de ouders die vaak al overbelast zijn met zorgtaken en tegen de jaarlijkse omslachtige aanmeldprocedure aanhikken.

 bart400

Voor mij inmiddels een vast jaarlijks moment. Een moment om, nog meer dan anders, stil te staan bij het Recht op Onderwijs en ontwikkeling voor kinderen/jongeren.Voor mij inmiddels een vast jaarlijks moment. Een moment om, nog meer dan anders, stil te staan bij het Recht op Onderwijs en ontwikkeling voor kinderen/jongeren.Onderwijs biedt kinderen kansen. Kansen om zich te ontwikkelen, om te groeien naar volwassenheid. Zodat ze vragen als “Wat wil ik worden, wat wil ik zijn?” kunnen beantwoorden.

PRO21 op Twitter

26 mei om 08:02
“Ook al benutten wij alle daken en restgronden in het bebouwde gebied, het grootste deel van de energieproductie za… https://t.co/V11MXx2O5E
12 mei om 17:36
We wensen alle zorgmedewerkers een fijne Dag van de Zorg toe! In deze sector zijn ‘beroep’ en ‘passie’ voor velen e… https://t.co/ln6HN6uYdT
04 april om 00:19
Gezamenlijke verklaring van de gemeenteraad van Nijkerk https://t.co/1FfdRbTK0N