Lindagroot
Best een lastig woord: laaggeletterdheid. Dat denk ik, nu ik dit schrijf. Van 9 tot 15 september was de week van de alfabetisering. De week daarvoor was er een bijeenkomst in het gemeentehuis. Over laaggeletterdheid. Laaggeletterd is iets anders dan analfabeet. De relatie tussen laaggeletterden en taal is meestal niet goed. En ik dacht: het moet ook lastig zijn. Liefde voor taal voelen, als je veel woorden niet begrijpt.


Op de bijeenkomst was een taalambassadeur. Hij vertelde dat hij vroeger niet goed kon lezen en schrijven. Dat was best lastig! Post ontvangen die je niet begrijpt… Formulieren (die je niet begrijpt) invullen… Het gaf problemen. Maar toen hij vertelde wat taalles hem had gebracht, werd hij helemaal blij. Was hij verliefd geworden op taal? In elk geval had hij door zijn taalles diploma’s gehaald. En promotie gemaakt.
De meeste laaggeletterden hier, zijn geboren en getogen Nederlanders. Liefde voor je geboortegrond is dus geen garantie voor geletterdheid. In onze gemeente heeft één op de twaalf inwoners tussen de 16 en 65 jaar moeite met taal. Liefde tussen jou en je taal kan ook bekoelen. Als je je taal geen aandacht geeft, kun je later laaggeletterd worden.


Taal is belangrijk. Cijfers laten het zien. Er gebeuren (soms ernstige) ongelukken door niet begrepen taal. De kans op langdurige armoede is drie keer zo groot. Er zijn meer problemen met gezondheid bij laaggeletterden. PRO21 wil er dus graag aandacht voor.


Dus: heb je een (relatie)probleem met taal? Of ken je iemand die dat heeft? Het is goed om er over te praten. Bijvoorbeeld bij het taalspreekuur in de bibliotheek. Elke dinsdag in Nijkerk: van 9 uur tot 10 uur. Elke woensdag in Hoevelaken: van half 11 tot 12 uur. Liefde kan daar ontluiken, opbloeien of groeien. Ook liefde voor taal. Wie weet wat het brengt!

Linda de Wals, Raadslid PRO21

 

PRO21 op Twitter

10 oktober om 13:45
Het doet ons goed dat ook in onze gemeente de regenboogvlag dit weekend wappert om Coming Out Dag te ondersteunen.… https://t.co/0IVclkXV3l
05 oktober om 09:39
De Week van de opvoeding staat in het teken van staan en opvallen. Juist in deze periode waar Corona het dagelijks… https://t.co/hL1hKwyNlX
03 oktober om 00:19
PRO21 heeft schriftelijke vragen gesteld over het antidiscriminatiebeleid @gemeenteNijkerk. Iedere inwoner heeft re… https://t.co/JBElRVLuVk