Irene half 400

"In Nijkerk, Hoevelaken en Nijkerkerveen zijn er afgelopen jaren veel woningen gebouwd. En de gemeente zit ook nu allesbehalve stil. Toch krijg ik nog regelmatig de vraag van inwoners: waarom is er geen geschikt huis voor mij in Nijkerk? Waarom maak ik geen kans op een huurwoning?

 

Kunnen we die vragen oplossen door ongeremd te bouwen? Nee, zoals PRO21 blijft benadrukken, voor ons gaat kwaliteit (de juiste woningen in een mooie omgeving) voor kwantiteit (meer is niet altijd beter). Het is daarbij wel belangrijk om te bouwen, want zonder nieuwe woningen lossen we het zeker niet op.

 

En dan willen we natuurlijk bouwen voor de lokale behoefte. Maar wat is dat; de lokale behoefte? Gaat het dan om mensen die nu in Nijkerk wonen, vergeten we dan niet een belangrijke groep? Want u kent ze vast ook; jongeren die in Nijkerkerveen, Hoevelaken of Nijkerk opgroeiden, die daarna graag naar de grote stad wilden, bijvoorbeeld om te studeren. En die er vervolgens achter komen dat het gras in Nijkerk, Hoevelaken of Nijkerkerveen toch echt het groenst is. Dus willen zij graag terugkeren naar onze mooie gemeente; en geef ze eens ongelijk!

 

Daarnaast zijn bij het bouwen voor de lokale behoefte twee dingen belangrijk

1. Welke woningen zoeken de Hoevelakers, Nijkerkers en Veenders? Door onderzoek te doen kunnen we woningen bouwen waar onze inwoners behoefte aan hebben. Dat onderzoek is er en de woonvisie gaan we binnenkort vaststellen. Daarmee kunnen we de juiste woningen voor onze inwoners gaan bouwen. En is het een idee om nieuwe woningen alleen aan te kondigen via lokale media?


2. We kunnen woningen niet alleen aan onze inwoners toewijzen. Voor huurwoningen geldt dat we die niet alleen aan onze eigen inwoners kunnen toewijzen, dat staat de wet niet toe. Voor een huurwoning kunt u terecht bij WoningNet Regio Eemvallei, hier worden woningen uit Nijkerk, Hoevelaken, Nijkerkerveen, Amersfoort, Bunschoten, Eemnes, Leusden, Soest en Woudenberg aangeboden.

 

Om in aanmerking te komen is inschrijving noodzakelijk en dat kan iedereen die ouder is dan 18 doen. Toewijzing gaat via inschrijftijd of via loting. Aan de ene kant is hierdoor het aanbod van huurwoningen groter. Aan de andere kant is het aantal mensen dat zich in kan schrijven op een huurwoning ook groter. Als we een systeem alleen voor onze gemeente zouden hebben, dan kan iedereen zich daarvoor inschrijven, maar dan zouden we niet meer het voordeel hebben dat je als Nijkerker, Hoevelaker of Veender ook direct bent ingeschreven voor woningen in al die andere gemeenten. Zoals Cruijff zou zeggen: "elk nadeel heb z'n voordeel".

 

Koopwoningen
Voor koopwoningen geldt, dat mensen die een koopwoning hebben hun woning aan iedereen kunnen verkopen. Wist u dat er in Nijkerk bijna 11.500 koopwoningen zijn. Dat is ongeveer 70 procent van alle woningen, waar wij als gemeente dus geen enkele invloed op hebben. De gemeente bepaalt niet aan wie iemand zijn of haar huis verkoopt.

 

Als PRO21 concluderen wij dan ook dat er om Nijkerk geen hek staat, dat er geen brug is met een ophaalpoort waarmee we mensen uit de Randstad buiten kunnen en willen houden. En PRO21 concludeert dat als je alleen bouwt voor de lokale behoefte, terwijl je weet dat iedereen een huis in Nijkerk kan kopen, je te weinig huizen bouwt.

 

Dus is de oproep van PRO21 aan het college, de woningbouwcorporaties (WSN en de Alliantie) en de ontwikkelaars richt je op de Nijkerkse, Veense en Hoevelakense woningmarkt en bouw zodat we wel voorzien in onze lokale behoefte aan woningen."Irene Moes, fractievoorzitter PRO21

PRO21 op Twitter

10 oktober om 13:45
Het doet ons goed dat ook in onze gemeente de regenboogvlag dit weekend wappert om Coming Out Dag te ondersteunen.… https://t.co/0IVclkXV3l
05 oktober om 09:39
De Week van de opvoeding staat in het teken van staan en opvallen. Juist in deze periode waar Corona het dagelijks… https://t.co/hL1hKwyNlX
03 oktober om 00:19
PRO21 heeft schriftelijke vragen gesteld over het antidiscriminatiebeleid @gemeenteNijkerk. Iedere inwoner heeft re… https://t.co/JBElRVLuVk