Wim 400

Als raadslid word ik met enige regelmaat benaderd door mede-inwoners met klachten over rookoverlast van buren. Het gaat dan b.v. om buitenkachels in de tuin van een rijtjeswoning, om een marktkraam onder het raam van een zorgpraktijk, maar ook om, niet goed gestookte of aangelegde, open haarden en pelletkachels.

 

Een ‘irritante’ situatie natuurlijk: rook, geur, fijnstof. Onaangenaam. En ongezond. Dat zal zich in overleg vaak oplossen. Maar wat als er geen begrip is bij de veroorzaker en verhoudingen verstoord zijn geraakt? Dan wordt ‘de gemeente’ gebeld om er wat aan te doen. En als de situatie zich zo niet oplost, word je ook als raadslid betrokken. En dan wil je weten hoe het zit.


In de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) zijn regels ogenomen over vuurkorven en verbranding van snoeihout. Zo maar hout als afval verbranden kan niet. In de gemelde voorbeelden is het effect hetzelfde, maar de bron anders. Dan is ‘handhaven’ moeilijk.


Uit nationaal onderzoek weten wij steeds meer over de negatieve gezondheidseffecten van (fijnstof in) rook. Er is inmiddels betaalbare meetapparatuur voor fijnstof te koop. Daarmee kun je het zichtbaar maken en beter bespreekbaar. RIVM.nl geeft over het gebruik daarvan informatie en heeft zelf ook een professioneel landelijk meetnet.
Dankzij die kennis zal ‘gezondheid’ een grotere rol gaan spelen in de nieuwe landelijke en lokale regels voor de ontwikkeling en het gebruik van onze leefruimte.


Mijn boodschap nu is: probeer het samen op te lossen. Laat zien dat de gezondheid van beide partijen in het geding is. Probeer zo nodig via buurtbemiddeling weer in gesprek te komen met elkaar. Soms kun je daar als raadslid een rol bij spelen. En stook je zelf: verdiep je in de informatie over goed stoken op b.v. Houtrookvrij.nl. Houd je daaraan. En check of je overlast geeft.

 

Wim van Veelen - Raadslid PRO21, Wim@PRO21.nl

PRO21 op Twitter

10 oktober om 13:45
Het doet ons goed dat ook in onze gemeente de regenboogvlag dit weekend wappert om Coming Out Dag te ondersteunen.… https://t.co/0IVclkXV3l
05 oktober om 09:39
De Week van de opvoeding staat in het teken van staan en opvallen. Juist in deze periode waar Corona het dagelijks… https://t.co/hL1hKwyNlX
03 oktober om 00:19
PRO21 heeft schriftelijke vragen gesteld over het antidiscriminatiebeleid @gemeenteNijkerk. Iedere inwoner heeft re… https://t.co/JBElRVLuVk