WhatsApp Image 2019 04 13 at 19.27.17

Straatnamen geven een beeld van wie onze samenleving wil eren. Maar Utrecht, Amsterdam en Groningen vernoemen niet meer dan 12% van de straten met een mensennaam naar een vrouw. En die zijn dan vaak ook nog eens ‘de vrouw van’ of prinsessen en koninginnen. Waar zijn onze schrijfsters, schilderessen en componistes?


Ik heb bijna 700 straatnamen in onze gemeente doorgespit. En helaas, in Nijkerk is het nog iets slechter. Straatnamen met mensen heten voor 89% naar een man. Zonder het koningshuis is dat zelfs 98%.
Steeds meer gemeenten kiezen bewust voor vrouwelijke straatnamen. De lokale historische vereniging van Nunspeet vond twee straten met vrouwennamen te weinig. Dus die stelde voor om dan maar snel nog twee rotondes naar vrouwen te vernoemen. Putten vernoemt zelfs een hele wijk naar lokale heldinnen.

 

Vrouwen van betekenis
"Hoe zou het zijn als meer mensen zich letterlijk thuis voelden bij de naam van een sterke vrouw?" staat er op de site meervrouwopstraat.nl. Zijn er dan te weinig vrouwen van betekenis voor onze samenleving? Natuurlijk niet. Het is gewoon een blinde vlek, die we zo snel mogelijk moeten herstellen.


Ik doe een voorstel. Denk bijvoorbeeld aan het eerste vrouwelijke raadslid in Nijkerk, mevrouw J. Hogenboom-Slagman. Aan Nijkerkse verzetsheldinnen. Of aan Judith Leyster, de bekendste vrouwelijke schilder uit de Gouden Eeuw, Alexandrine Tinne, de vrouwelijke Columbus, Ada Lovelace, de eerste computerprogrammeur ter wereld, Aletta Jacobs, Annie M.G. Schmidt, Els Borst, Malala Yousafzai of moeder Theresa. Els Kloek schreef het boek 1001 vrouwen uit de geschiedenis, waar u nog veel meer belangrijke vrouwen kunt vinden om een straat naar te vernoemen.


Als raadslid van PRO21 verzamel ik alle voorstellen voor de Straatnamencommissie op vrouwindestraat.nl. Welke heldinnen wilt u eren met een straatnaam?

vierkant200

Janneke van Heugten, Janneke@pro21.nl.

(Raadscolumn De Stad Nijkerk, 24 april 2019)

 

PRO21 op Twitter

11 september om 23:47
RT @NadyaAboyaakoub: Het mooiste en meest duurzame scoutinggebouw staat in @gemeenteNijkerk Blij en trots met deze prachtige accommodatie w…
09 juli om 14:23
Leerlingen PWA Nijkerk maken radio bij @A1MediagroepNL en interviewen PRO21 wethouder @NadyaAboyaakoub Mooie vragen… https://t.co/wXdbBtXt97
05 juli om 15:40
Het sociaal domein met hoge kosten, klachten over dienstverlening en een structureel begrotingstekort. Stapelen de… https://t.co/CBmFdi7OUo