Vierkant Janneke 400

Straatnamen geven een beeld van wie onze samenleving wil eren. Maar Utrecht, Amsterdam en Groningen vernoemen niet meer dan 12% van de straten met een mensennaam naar een vrouw. En die zijn dan vaak ook nog eens ‘de vrouw van’ of prinsessen en koninginnen. Waar zijn onze schrijfsters, schilderessen en componistes?


Ik heb bijna 700 straatnamen in onze gemeente doorgespit. En helaas, in Nijkerk is het nog iets slechter. Straatnamen met mensen heten voor 89% naar een man. Zonder het koningshuis is dat zelfs 98%.
Steeds meer gemeenten kiezen bewust voor vrouwelijke straatnamen. De lokale historische vereniging van Nunspeet vond twee straten met vrouwennamen te weinig. Dus die stelde voor om dan maar snel nog twee rotondes naar vrouwen te vernoemen. Putten vernoemt zelfs een hele wijk naar lokale heldinnen.

 

Vrouwen van betekenis
"Hoe zou het zijn als meer mensen zich letterlijk thuis voelden bij de naam van een sterke vrouw?" staat er op de site meervrouwopstraat.nl. Zijn er dan te weinig vrouwen van betekenis voor onze samenleving? Natuurlijk niet. Het is gewoon een blinde vlek, die we zo snel mogelijk moeten herstellen.


Ik doe een voorstel. Denk bijvoorbeeld aan het eerste vrouwelijke raadslid in Nijkerk, mevrouw J. Hogenboom-Slagman. Aan Nijkerkse verzetsheldinnen. Of aan Judith Leyster, de bekendste vrouwelijke schilder uit de Gouden Eeuw, Alexandrine Tinne, de vrouwelijke Columbus, Ada Lovelace, de eerste computerprogrammeur ter wereld, Aletta Jacobs, Annie M.G. Schmidt, Els Borst, Malala Yousafzai of moeder Theresa. Els Kloek schreef het boek 1001 vrouwen uit de geschiedenis, waar u nog veel meer belangrijke vrouwen kunt vinden om een straat naar te vernoemen.


Als raadslid van PRO21 verzamel ik alle voorstellen voor de Straatnamencommissie op vrouwindestraat.nl. Welke heldinnen wilt u eren met een straatnaam?

vierkant200

Janneke van Heugten, Janneke@pro21.nl.

(Raadscolumn De Stad Nijkerk, 24 april 2019)

 

PRO21 op Twitter

19 juni om 11:27
PRO21 vraagt meer aandacht voor Hoevelaken. Schriftelijke vragen PRO21 raadslid @stavestwim :… https://t.co/9YkAhtPmDr
17 juni om 08:33
“Vandaag is het de VN-dag tegen woestijnvorming en droogte. Dat heeft met het klimaat te maken. Dat verandert werel… https://t.co/oCzsPzwXn6
09 juni om 17:39
“Ik hoorde recent van kinderen hoe veel ze het buitenspelen hebben gemist tijdens de eerste weken van Corona. Dan w… https://t.co/Y4Bl0TPEbs