De lijsttrekkers en kandidaat raadsleden van de politieke partijen in gemeente Nijkerk gingen vanavond met elkaar in Huize Sint Jozef in debat over ouderen. Dit deden ze op initiatief van de lokale PCOB-afdeling en onder leiding van tv- en radiopresentator en oud-Nijkerker Tijs van den Brink.

PRO21 gelooft dat ieder mens wat van zijn of haar leven wil maken. Dat ieder mens wil bijdragen aan de eigen omgeving. Iedereen hoort erbij en iedereen doet mee. PRO21 laat inwoners niet in de steek.

 

Wim van Veelen, wethouder PRO21:  ‘Voor onze senioren zie ik tenminste drie bijzondere uitdagingen. Zorgen voor: 


• werk en inkomen tot aan de pensioenleeftijd
• voor een passende woning in een veilige, sociale woonomgeving
en, als dat nodig is:
• voor een makkelijke en snelle toegang tot de juiste hulp en zorg. Ook voor de betaalbaarheid daarvan.
Met PRO21 wil ik me daarvoor ook in de nieuwe raadsperiode inzetten.

 

WhatsApp Image 2018 03 06 at 23.43.12

 

Over werk en inkomen
We weten dat de pensioenleeftijd inmiddels 68 is. Deze zal nog verder oplopen. Als werkgever, toont de gemeente Nijkerk voorbeeldgedrag. Onze medewerkers krijgen de gelegenheid zich te blijven ontwikkelen. Ook biedt de gemeente werk, waarin senioriteit juist als een kans wordt gezien. We dragen dit actief uit. Daarmee inspireert onze gemeente ook andere organisaties.

 

Over wonen
Het aandeel 65plussers groeit gestaag. Eén op de vier volwassenen is straks 65plusser. We zien de vraag naar gelijkvloerse woningen daardoor snel toenemen. PRO21 steunt initiatieven om dergelijke woningen te realiseren. Wat ons betreft in passende aantallen. In de directe omgeving van voorzieningen en ontmoetingsplaatsen. Vooral nabij de centrumgebieden van Hoevelaken, Nijkerkerveen en Nijkerk. Koop- én huurwoningen, voor elke portemonnee.
Je in je huis veilig voelen en kunnen bewegen is één. Maar ook daarbuiten moet het voor senioren veilig zijn. Daarom wil PRO21 ook investeren in de inrichting en in het onderhoud van wegen.

 

Over hulp en zorg
PRO21 gaat er van uit dat mensen
- voor zichzelf willen zorgen
- zelf regie willen houden, en
zo lang mogelijk, zo zelfstandig mogelijk willen functioneren en wonen.

 

Wij geven vertrouwen aan, én ondersteunen vrijwilligers en professionals. Mensen die mensen helpen in de mantelzorg. Ik kan Sigma daarbij niet onbenoemd laten: het is indrukwekkend te zien hoe zij de ouderen ondersteunt. Met inzet van vele vrijwilligers. Ook initiatieven als senioren voor senioren stimuleren wij.


Toch moeten we ook reëel zijn: soms lukt die zelfstandigheid niet meer. Soms is hulp nodig. Tijdelijk of langdurig. Dan wil PRO21 een stevig sociaal vangnet. En dat kan. We hebben gezorgd voor een financiële buffer. ‘Nee’ verkopen, omdat het jaarbudget op is, is wat PRO21 betreft, dan ook niet aan de orde.
Aandacht voor de mens staat centraal. Niet de regels en structuren. Dit geldt zeker ook bij de toegang tot de sociale voorzieningen. Laten we kijken naar wat mensen zelf kunnen en wat zij zelf willen: die ruimte is er. Daarbij geldt: openheid naar, en vertrouwen in elkaar gaan hand in hand.

 
Één loket

Eén loket en duidelijke routes voor de sociale voorzieningen. Dat wil PRO21. De vier gebiedsteams vormen daarbij de schakel in de wijk. PRO21 wil in de gebiedsteams blijven investeren:
• door het vergroten van de capaciteit,
• maar ook door een goede regievoering.


We weten het allemaal: met de vergrijzing neemt ook het aantal dementerenden toe. Initiatieven zoals Dementievriendelijk Hoevelaken kunnen daarom rekenen op steun van PRO21. Graag wil ik het begin van deze toespraak herhalen: iedereen hoort erbij en iedereen doet mee! PRO21 laat haar inwoners niet in de steek. Ook de senioren niet. Het mag dus helder zijn: bij de beoordeling van gemeentelijke plannen houdt PRO21 zeker rekening met hen.’

 

#Samen #Open #Dichtbij

PRO21 op Twitter

18 oktober om 19:42
Raadsvergadering @RaadNijkerk live te volgen via https://t.co/aWTe0SA4mK met O.a bestemmingsplan binnenstad Nijkerk… https://t.co/auMAkXYQGF
15 oktober om 16:37
Ons raadslid @JannekeVIDM is raadslid van de week. Lees hier het interview met haar door @raadslidnu… https://t.co/25GQMJL1iJ
15 oktober om 14:03
RT @gemeenteNijkerk: Informatiebijeenkomsten over ontwikkelingen A28/A1 Knooppunt #Hoevelaken georganiseerd door @Rijkswaterstaat Vanavon…