Lachgas: daar hebben we gisteren in de gemeenteraad over gesproken. Het CDA vroeg in een motie om ‘onderzoek naar of, en in welke situaties, zowel de verkoop als het gebruik van lachgas in de openbare ruimte beperkt, dan wel verboden kan worden’.

Beleid dat positief effect heeft op de gezondheid en de leefbaarheid kan altijd rekenen op de steun van PRO21. PRO21 vond deze motie niet ver genoeg gaan: de motie beperkte zich tot onderzoek doen en tot beperken dan wel verbieden van gebruik in de openbare ruimte.

Altijd gezondheidsrisico’s
Middelengebruik, ook gebruik van lachgas, geeft altijd gezondheidsrisico’s, gaat vaak gepaard met overlast en – bij middelen die onder de Opiumwet vallen – met zware vormen van criminaliteit.


Wat helpt het dan wanneer we alleen onderzoek doen? En is verbieden het enige en juiste middel om gebruik te beperken? Kan zo’n verbod wel gehandhaafd worden? Want als er geen ruimte is voor handhaving, dan is het toch een beetje symboolpolitiek. En wil PRO21 dat? Is er niet meer nodig om het gebruik van lachgas te beperken? Zomaar wat vragen die bij ons opkwamen en die we in onze woordvoering verwerkten. "We vinden het daarbij belangrijk dat beleid over middelengebruik wordt ontwikkeld in samenspraak met ‘Stop drugs Nijkerk’, een waardevolle partner uit het participatietraject ‘Samen aan Zet'", aldus PRO21 raadslid Linda de Wals.

Als reactie op onze vragen en op de motie gaf de portefeuillehouder in het college, de burgemeester, aan al bezig te zijn met het onderwerp ‘lachgas’. Zijn voorstel geeft ruimte voor preventie en is concreter: de APV en het evenementenbeleid worden gewoon aangepast, ook op verzoek van de politie. Dat werd van harte door PRO21 omarmd. De motie bleek overbodig en werd daarop ingetrokken.

PRO21 op Twitter

10 oktober om 13:45
Het doet ons goed dat ook in onze gemeente de regenboogvlag dit weekend wappert om Coming Out Dag te ondersteunen.… https://t.co/0IVclkXV3l
05 oktober om 09:39
De Week van de opvoeding staat in het teken van staan en opvallen. Juist in deze periode waar Corona het dagelijks… https://t.co/hL1hKwyNlX
03 oktober om 00:19
PRO21 heeft schriftelijke vragen gesteld over het antidiscriminatiebeleid @gemeenteNijkerk. Iedere inwoner heeft re… https://t.co/JBElRVLuVk