Lachgas: daar hebben we gisteren in de gemeenteraad over gesproken. Het CDA vroeg in een motie om ‘onderzoek naar of, en in welke situaties, zowel de verkoop als het gebruik van lachgas in de openbare ruimte beperkt, dan wel verboden kan worden’.

Beleid dat positief effect heeft op de gezondheid en de leefbaarheid kan altijd rekenen op de steun van PRO21. PRO21 vond deze motie niet ver genoeg gaan: de motie beperkte zich tot onderzoek doen en tot beperken dan wel verbieden van gebruik in de openbare ruimte.

Altijd gezondheidsrisico’s
Middelengebruik, ook gebruik van lachgas, geeft altijd gezondheidsrisico’s, gaat vaak gepaard met overlast en – bij middelen die onder de Opiumwet vallen – met zware vormen van criminaliteit.


Wat helpt het dan wanneer we alleen onderzoek doen? En is verbieden het enige en juiste middel om gebruik te beperken? Kan zo’n verbod wel gehandhaafd worden? Want als er geen ruimte is voor handhaving, dan is het toch een beetje symboolpolitiek. En wil PRO21 dat? Is er niet meer nodig om het gebruik van lachgas te beperken? Zomaar wat vragen die bij ons opkwamen en die we in onze woordvoering verwerkten. "We vinden het daarbij belangrijk dat beleid over middelengebruik wordt ontwikkeld in samenspraak met ‘Stop drugs Nijkerk’, een waardevolle partner uit het participatietraject ‘Samen aan Zet'", aldus PRO21 raadslid Linda de Wals.

Als reactie op onze vragen en op de motie gaf de portefeuillehouder in het college, de burgemeester, aan al bezig te zijn met het onderwerp ‘lachgas’. Zijn voorstel geeft ruimte voor preventie en is concreter: de APV en het evenementenbeleid worden gewoon aangepast, ook op verzoek van de politie. Dat werd van harte door PRO21 omarmd. De motie bleek overbodig en werd daarop ingetrokken.

PRO21 op Twitter

23 januari om 12:24
Scheefliggende tegels, hondenpoep en onkruid tussen de stoeptegels. Op Facebook zien we hier regelmatig berichten o… https://t.co/cvOaugQz30
18 januari om 09:29
Goed te zien dat de gemeente investeert in casemanagers die de inwoner bijstaan bij het organiseren van een eveneme… https://t.co/ZZIIMSLXvi
15 januari om 07:25
Vuurwerk! Dat er iets gaat veranderen, dat is nu wel zeker. Wat is de ervaring van de inwoner van onze gemeente? We… https://t.co/eGzmhUrLRu