De week van de circulaire economie; Hoe circulair bent u?

De week van de circulaire economie; Hoe circulair bent u?

02 februari 2021

Voor alles wat wij doen, gebruiken wij grondstoffen: voor ons voedsel, vervoer, kleding, apparaten enz. Het aantal mensen blijft groeien, de vraag naar grondstoffen stijgt, terwijl de voorraad van grondstoffen afneemt. We moeten slimmer omgaan met onze schaars wordende grondstoffen en onze milieudruk verminderen.

Nederland wil daarom in 2050 een circulaire economie zijn. In een circulaire economie hebben we zo min mogelijk afval, gebruiken we onze spullen langer, hergebruiken we (delen van) producten en is afval de grondstof voor nieuwe producten.

Het circulaire leven van Recht (maken gebruiken en afdanken) naar Rond (maken, gebruiken, hergebruiken, opnieuw gebruiken, anders gebruiken en niks meer afdanken). En met mijn initialen van RR, leest u verderop nog veel meer RRRRR-en.

Veel bedrijven zien de noodzaak van het circulair worden ook. Deze week is de week van de circulaire economie. Er worden meer dan 202 evenementen georganiseerd:

Evenementen – Week van de Circulaire Economie (deweekvandecirculaireeconomie.nl)

Consumenten spelen ook een belangrijke rol in de transitie naar de circulaire economie. In de ideale situatie worden minder nieuwe goederen geproduceerd, gebruiken we bestaande goederen efficiënter en langer, en delen we meer in plaats van dat we wat nieuws kopen. Is een product uiteindelijk op, dan gooien we het gescheiden weg, zodat het gerecycled kan worden en als grondstof voor nieuwe producten kan dienen. Circulair leven is vaak makkelijker dan we denken en dat doen we gelukkig al heel regelmatig. Goed om daar deze week bewust bij stil te staan, met de volgende R-en als Reminder.

Refuse, Reduce

Weiger eenmalige verpakkingen, koop zoveel mogelijk onverpakt. Leen en deel producten die je incidenteel gebruikt. Koop via marktplaats of in de kringloopwinkel (als ze weer open gaan). Print dubbelzijdig of nog beter, lees zoveel mogelijk digitaal of online (bv. de krant of reclamefolders). Plak een Ja/Nee sticker op je voordeur.

Re-use, Repair

Gebruik een boodschappentas zo veel mogelijk, geef producten door aan een ander als je die niet meer gebruikt. Repareer (of laat repareren) als iets kapot gaat, het liefst met bruikbare onderdelen van andere kapotte producten. Gebruik verpakkingsmaterialen opnieuw (om bv. in op te bergen in je koelkast, vrieskist of voor hobbymaterialen)

Recycle

Scheid je afval (alles wat je weggooit) zodat die gebruikt kunnen we worden als grondstof. Bv GFT, papier&karton, glas, drinkpakken, en plastic. En begin januari de kerstbomen!

Gelukkig hebben we in Nederland in de afgelopen jaren al stappen gezet. Veel meer artikelen zitten in statiegeldverpakkingen en op 1 juli 2021 komt er statiegeld op kleine wegwerpflesjes. De verwachting is dat er 900 miljoen(!) plastic flesjes ingeleverd gaan worden per jaar. Daarmee wordt er veel meer plastic gescheiden verzameld én scheelt het heel veel zwerfafval.

Nijkerk

Ook de inzameling van ons huishoudelijk afval wordt steeds meer circulair. In Nijkerk gaan we daarmee ook de goede kant op: Het recyclen is voor veel huishoudens in Nijkerk relatief makkelijk: we hebben een goed bereikbare milieustraat waar afval per soort wordt ingezameld. Daarnaast hebben veel gezinnen de mogelijkheid om afval te scheiden door de verschillende containers en mogelijk restafvalzakken. En voor dat laatste wil ik graag een beroep op u doen:

  • In het restafval zit nog veel groen/GFT afval, tot 38%. Waardevol GFT afval verdwijnt zo bij het restafval. Dat kost de gemeente en u veel geld (restafval is duur en legen van de GFT-container is gratis), dus GFT graag apart in de GFT-container.
  • Er zit regelmatig restafval tussen het GFT en ook tussen de plastic/drankenkartons. Daarmee kan het minder goed gerecycled en hergebruikt worden.

Dus: afval nog beter scheiden is beter voor het milieu én beter voor uw portemonnee.

Wilt u meer informatie?

Voor nog meer uitleg over RRRRR, zie het volgende Youtube filmpje (52 Weken Duurzaam):

https://youtu.be/3ZV_xwRop_A

Of kijk op: Op weg naar afvalvrij: lang leve je spullen | Milieu Centraal of Afval | Nijkerk

René Ruesen
Raadslid PRO21 Nijkerk
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.