Files en de Filevrije Dag

Files en de Filevrije Dag

10 november 2020

Degenen die veel in de auto rijden om grote of minder grote afstanden te overbruggen, kennen dat: dinsdag en donderdag is het druk op de weg, met slecht weer nog drukker, en soms sta jij stil en de wereld draait door (inclusief de klok…). File.

Het is vandaag de tweede dinsdag van november. Het is de dag die traditioneel bekend staat om zijn lange files. Vaak de langste files in het jaar. Geen wonder, dat deze dag is verkozen tot de: Nationale Filevrije Dag.

Doel van de Filevrije Dag is om mensen te mobiliseren tot het juist niet gebruiken van de auto. Om mensen bewust te laten zijn van de gevolgen van het autorijden. Of juist van niet autorijden. Minder hinder van uitstoot van uitlaat- en andere gassen. Geen files, geen drukte, geen reistijdverlies, geen constant zoemend geluid vanaf de A1 en A28 om stad en dorp onder een deken van geluid bewust te maken van “de vooruitgang”.

Nog net niet een autoloze zondag uit de zeventiger jaren, maar wel in die richting. Geen files, dus, vandaag……Gaat dat lukken? Vandaag? Morgen? Kan het echt anders?

Ja, het kan anders. Waarom ook niet. Het kan, zeker kan het. Dat begint met het bewust zijn van het gemak waarmee je de auto pakt. De initiatiefnemers van de Filevrije Dag hebben gelijk: zonder auto komen we er ook. Thuiswerken, fietsen, bus of trein nemen. In zeer veel gevallen is dat niet echt moeilijk. Zeker nu we gedwongen meer thuis zijn dan we gewend zijn.

Ondanks coronamaatregelen, reisbeperkingen en aanbevelingen om vooral thuis te blijven en thuis te werken, lijkt het toch lastig te zijn voor veel Nederlandse automobilisten. De Heilige Koe staat immers klaar om te gebruiken, dus: gemak dient de mens? Niet omdat het moet, maar omdat het kan.

In de maanden maart, april en mei was de gemeten uitstoot van CO2 in Nederland zichtbaar minder dan de afgelopen jaren. Maar we willen weer terug naar “normaal”? De normale files, de normale drukte op de weg, de normale uitstoot van CO2?

Vandaag is het dus de Nationale Filevrije Dag. Begin eens met 1 dag, vandaag bijvoorbeeld,  de auto niet te gebruiken en een alternatief te gebruiken voor het overbruggen van afstand. Probeer het eens. En als het bevalt: doe het vaker.

Voor meer inspiratie:

https://www.issuekalender.nl/file-vrije-dag-nederland-2020/

https://www.uitdefileaanhetwerk.nl/

Bart Verbeek, raadslid PRO21

Inschrijven nieuwsbrief

Als je hieronder je naam en e-mail adres invult, krijg je de PRO21 nieuwsbrief voortaan toegestuurd.

Schakel javascript in om dit formulier in te dienen

PRO21 is het samenwerkingsverband tussen
D66, PvdA en GroenLinks in de gemeente Nijkerk.
Samen, Open en Dichtbij