Koningsdag 2021

Koningsdag 2021

26 april 2021

Vandaag is het Koningsdag. De Koning is jarig. Gefeliciteerd, Koning!

Hij heeft de leeftijd van 54 jaar bereikt. Reken maar, dat hij vanmorgen binnen de eigen bubbel geknuffeld is om deze mijlpaal te vieren. Daarna digitaal naar de High Tech Campus in Eindhoven om vervolgens over te gaan tot de orde van de dag.

Of je nu koningsgezind bent of republikein, of iets anders: Koningsdag is een dag waarop Nederland de straat op gaat, feest viert, spelletjes speelt, spullen en prullen vanaf een kleedje verkoopt.

Volle terrassen, veel drank (met en zonder prik of alcohol), enige uitbundigheid en een soort gevoel van saamhorigheid. Normaal gesproken, dan. O, ja, en een zonnetje hoort eer eigenlijk ook bij, evenals een Lintjesregen.

Vandaag is het Koningsdag 2021. En we zoeken een beetje, beetje veel, naar een mooie en passende invulling. Op zoek naar “normaal”. Want vorig jaar was in dat opzicht teleurstellend. En ook nu mag er te veel niet.

Ondanks de wil, de inzet en de creativiteit van de lokale Oranjeverenigingen, en de vele vrijwilligers,  is het programma in onze gemeente dit jaar beperkt. Beperkt door allerlei restricties. Hoe houd je dan het Oranjegevoel levend?

De Oranjeverenigingen in Nijkerk en Hoevelaken hebben elk hun creativiteit en vrijwilligers ingezet om deze dag toch extra sfeer en glans te geven. Kijk op hun websites en Facebookpagina’s voor het programma van vandaag:

Voor Nijkerk: https://www.ovnijkerk.nl/159753/ en https://www.facebook.com/oranjenijkerk/ 

Voor Hoevelaken: https://oranjevereniging-hoevelaken.nl/2021/04/19/programma-koningsdag-2021/ en https://www.facebook.com/Ovhoevelaken

Voor Nijkerkerveen: https://www.ocnijkerkerveen.nl/ en https://www.facebook.com/profile.php?id=100057259916022

De vlag gaat uit. In sommige straten, buurten, wijken, zoeken inwoners elkaar op om op veilige afstand een extra feestelijke tint te geven aan deze dag. Met een versierde fiets showen, een kleurplaat maken of vanuit je tuin overbodige (ont)roerende zaken verkopen. Spelletjes spelen, een fietstocht maken, meedoen aan een online Bingo of de straat versieren. Gelukkig is saamhorigheid en creativiteit nog niet verloren gegaan!

Een dag om nooit te vergeten? Hoe dan ook: wij wensen u allen in ieder geval een heel mooie Koningsdag met veel plezier en vertier!

Bart Verbeek
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Raadslid PRO21 Nijkerk