Nationale Week Zonder Vlees (8 t/m 14 maart 2021)

Nationale Week Zonder Vlees (8 t/m 14 maart 2021)

09 maart 2021

Elke dag vlees eten is voor veel Nederlanders verleden tijd. In de afgelopen jaren zijn er veel alternatieven voor de karbonade, het biefstukje of de gehaktbal gekomen. In de supermarkt is er, naast de keuze voor vis, een ruime keuze aan vegetarische of plantaardige producten. Tegenwoordig is er veel smaakvariatie waardoor er voor ieder wat wils is. Er zijn ook steeds meer varianten die er uit zien én smaken als vlees. Waarom zou je voor de vegetarische variant kiezen?

Gezond

Vegetarisch eten is om diverse redenen goed. Het is een keuze die bijdraagt aan je gezondheid. En aan een betere toekomst voor onze aarde. En vegetarisch eetpatroon*, en een eetpatroon met minder vlees en meer plantaardige producten, zorgt voor een lagere bloeddruk en een lager risico op hart- en vaatziekten. Dus ook zonder vlees kun je heel gezond eten. Want met de juiste plantaardige producten vervang je de voedingsstoffen uit vlees in een handomdraai. Sterker nog: er is wetenschappelijk aangetoond dat voeding met veel vlees ongezond is.

Voor de dieren

Als je vlees eet, eet je gemiddeld 727 dieren in je leven. Deze dieren worden vaak opgefokt onder verschrikkelijke omstandigheden. Als je kiest voor vegetarisch eten dan zijn er bijvoorbeeld minder plofkippen en grote megastallen nodig,

Het milieu

Vegetarisch eten zorgt voor minder gebruik van water, minder ontbossing en minder broeikasgassen. Die broeikasgassen zijn slecht voor het klimaat. Vegetarisch eten draagt daardoor bij aan een betere leefomgeving.

Voor een eerlijke voedselverdeling

Bijna één miljard mensen zijn ondervoed. Dagelijks sterven ongeveer 25.000 mensen van de honger. Zo’n veertig procent van alle graangewassen in de wereld wordt gebruikt als veevoeder. Die dieren eten veel meer graan eten dan dat ze vlees produceren. Wanneer er minder dieren zijn, kan dit graan door mensen gegeten worden

Voor de oceanen

Het eten van vis zorgt voor overbevissing waardoor ecosystemen worden bedreigd. Daarnaast worden veel dieren ongewenst slachtoffer van bijvangst, zoals dolfijnen en schildpadden. Ook als je kweekvis eet, blijven de oceanen niet onaangeroerd. Voor elke kilo kweekvis zijn meerdere kilo’s wilde vis nodig.

Kijk op Nationale Week Zonder Vlees - 8 t/m 14 maart 2021 voor heerlijke recepten en meer achtergrondinformatie, en/of kijk op: https://52wekenduurzaam.nl/week-tips/week-10-2021-eet-lekker-vega/ om 52 weken duurzaam te leven.

 

illustratie gebruikt met toestemming van de Stichting "Week Zonder Vlees".

*informatie van het Voedingscentrum en de Vegetariërsbond.