Woonplek als mensenrecht

Woonplek als mensenrecht

10 december 2019

Het is vandaag de dag van de mensenrechten. Een goede en betaalbare woonplek is een belangrijk mensenrecht. De vanzelfsprekendheid daarvan neemt ook in ons welvarende land af. ´Meer daklozen´, koppen de kranten. 

Onder invloed van de druk op de woningmarkt is het voor starters veel lastiger geworden om een eerlijke start van hun wooncarriere te kunnen maken. Tegelijk doen nieuwe doelgroepen, tot voor kort bij instellingen gehuisvest, een beroep op de bestaande huurwoningen. En die woningen blijven bezet omdat senioren daarin langer (moeten) blijven wonen nu de verzorgingshuizen gesloten zijn.

Gelukkig hebben wij met de woningcorporaties in Nederland verhuurders die puur gericht zijn op mensen die weinig huur kunnen betalen. WSN en de Alliantie doen dat in Nijkerk. En goed, denk ik. Wij moeten als gemeente zorgen dat zij hun werk kunnen blijven doen. Door te zorgen dat zij over voldoende locaties kunnen beschikken en afspraken te maken over de juiste nieuwe woningen. Ook nu de druk op de woningmarkt groot is en het verleidelijk is om meer en duurdere koopwoningen te realiseren

En dat moeten wij ook blijven afdwingen bij de projectontwikkelaars als zij op hun eigen grond ontwikkelen. Juist nu de gemeenten vaak niet kiezen voor een eigen grondpolitiek. Voor iedereen moet een passende plek zijn en blijven in onze gemeente. En dat gaat niet vanzelf goed.


Wim van Veelen, raadslid PRO21
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.