PRO21 stelt schriftelijke vragen over armoede

PRO21 stelt schriftelijke vragen over armoede

26 september 2022

De stijgende inflatie en de stijgende energieprijzen zorgen ervoor dat veel Nederlanders in de knel komen. De Rijksoverheid heeft op Prinsjesdag maatregelen voorgesteld om de gevolgen hiervan te beperken. De vraag is of deze maatregelen voldoende zijn om te voorkomen dat mensen niet meer in hun basisbehoeften kunnen voorzien.

De armoede-coalitie riep in mei dit jaar gemeenten al op de minimaregelingen op te hogen zodat de groepen mensen die nu net buiten de regelingen vallen niet door het ijs zakken. 

De fractie van PRO21 heeft de volgende vragen aan het college:

1. Er zijn inwoners zijn voor wie de maatregelen van de Rijksoverheid onvoldoende zijn. Deze mensen komen steeds dieper in de problemen. PRO21 gelooft in preventie: voorkomen is beter dan genezen. Het voorkomen van schulden is het best. Is het college bereid flexibel te zijn door inwoners en bedrijven die financiële problemen verwachten of hebben direct hulp op maat te bieden? Er is een grote kans dat deze problemen voor deze groep nieuw zijn. Kunnen wij open aan onze inwoners en bedrijven laten weten dat zij laagdrempelig bij ons terecht kunnen zodat zij tijdig komen?

2. Armoede gaat over van generatie op generatie. PRO21 wil koste wat kost voorkomen dat kinderen opgroeien in armoede. Wanneer mensen nieuwe schulden maken dan kan de schuldhulpverlening worden stopgezet. Dit kan ook voor de volgende generatie negatieve gevolgen hebben. Wat is het college bereid te doen, bovenop de lopende regelingen, om te voorkomen dat mensen in de schuldhulpverlening nieuwe schulden maken waardoor de hulpverlening wordt beëindigd? Er kan gedacht worden aan een ‘pauzeknop’, verlenen van bijzondere bijstand, vanuit de gemeente verhogen van de energietoeslag.

3. Tijdens een crisis als deze kunnen we ons verliezen in de waan van de dag en het dichten van gaten. PRO21 is toekomstgericht en vindt dit hét moment om vooruit te kijken en perspectief te bieden. Bijvoorbeeld door de herijking van het minimabeleid. Is het college net als PRO21 van mening dat actualisatie van het minimabeleid juist nu van belang is? En kan het college aangeven hoe snel deze actualisatie plaats zal vinden?

Namens de fractie van PRO21,

Adinda van de Beek
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.