Janneke400
Raadslid Janneke van Heugten heeft namens PRO21 schriftelijke vragen aan het college gesteld over openbare en opengestelde toiletten in onze stads- en dorpskernen. PRO21 vindt het belangrijk dat de stads- en dorpskernen gastvrij zijn voor iedereen. Buik- en blaasproblemen weerhouden een grote groep om te komen. Openbare toiletten en opengestelde toiletten kunnen de drempel voor deze mensen verlagen. 

 


Maag Lever Darm Stichting

In Nederland is een groot tekort aan openbare en opengestelde toiletten. Iedereen heeft daar last van, maar vooral voor de ruim 2 miljoen buik- en 1,5 miljoen blaaspatiënten in Nederland is dit een groot probleem. Zij kunnen niet een bezoek aan een toilet even uitstellen, waardoor zij heel afhankelijk zijn van openbare of opengestelde toiletten. Volgens de Maag Lever Darm Stichting blijft één op de vier buik- of blaaspatiënten daarom regelmatig thuis en gaat de deur niet uit.

 

Ouderen
Ouderen wonen steeds langer thuis. Ze kunnen echter minder snel naar een toilet lopen dan jongeren en hebben vaker een zwakkere blaas. Als ouderen thuisblijven vanwege een tekort aan toiletten dan leidt dit versneld tot vereenzaming met hogere Wmo- en zorgkosten tot gevolg. Bovendien durven veel ouderen volgen de Maag Lever Darm Stichting niet zoveel te drinken omdat ze bang zijn geen toilet te vinden. Dit is uiteraard ook niet goed voor hun gezondheid. 

Hetzelfde geldt voor gehandicapten, omdat slechts één op de drie openbare of opengestelde toiletten in Nederland voor hen toegankelijk is.

Ook zwangere vrouwen kunnen een toiletbezoek vaak lastiger uitstellen. Daarom vragen we ook voor deze groep aandacht.

 

Binnen 500 meter
Voor buik- en blaaspatiënten is het belangrijk dat er binnen vijf minuten een toilet bereikbaar is. Daarom zijn er in voetgangers-, winkel- en verblijfsgebieden om de 500 meter openbare of opengestelde toiletten nodig volgens de toiletnorm van de Maag Lever Darm Stichting.

Nijkerk blijft achter
Deze stichting geeft aan dat onze gemeente ver achter blijft bij het aantal inwoners per toilet: er is grofweg één opengesteld toilet per 7000 inwoners. Dat is ruim vier keer slechter dan de best scorende gemeente in Nederland, de gemeente Súdwest-Fryslân, waar 1757 inwoners één toilet moeten delen.

 

Zelf in actie komen
PRO21 heeft vragen aan het college gesteld. Wil jij ook in actie komen en ben jij een retailer – eigenaar van een winkel(keten), horecaonderneming, hotel of bedrijf en beschik je over toiletruimte?
Je kunt je toilet als opengesteld zichtbaar maken via https://www.waarkaniknaardewc.nl/hoge-nood/

Er zijn gratis toiletstickers voor winkels en horeca te bestellen via info@mlds.nl. Ook daarmee kan duidelijk gemaakt worden dat er een openbare of opengestelde toilet beschikbaar is.

 

Opengestelde toiletten
Opengestelde toiletten zijn toiletten in openbare gebouwen (gemeentehuis, bibliotheken, zwembad, buurthuizen en dergelijke) maar ook bij dienstverleners zoals banken, winkels, horeca of supermarkten waar ook niet-klanten naar het toilet mogen, in de regel zonder het te vragen.

PRO21 op Twitter

10 oktober om 13:45
Het doet ons goed dat ook in onze gemeente de regenboogvlag dit weekend wappert om Coming Out Dag te ondersteunen.… https://t.co/0IVclkXV3l
05 oktober om 09:39
De Week van de opvoeding staat in het teken van staan en opvallen. Juist in deze periode waar Corona het dagelijks… https://t.co/hL1hKwyNlX
03 oktober om 00:19
PRO21 heeft schriftelijke vragen gesteld over het antidiscriminatiebeleid @gemeenteNijkerk. Iedere inwoner heeft re… https://t.co/JBElRVLuVk