bart400

 

Woordvoering door PRO21 raadslid Bart Verbeek:

“Ik mis eigenlijk een aanleiding, een reden om dit thema op te pakken. En: waarom nu?

Als je alleen naar de motie kijkt, dan staat er eigenlijk: “andere gemeenten doen het ook, dus wij ook”. Tja dan maakt het dus niet meer uit of je nu in Nijkerk woont of in Groningen, Amersfoort of Lutjebroek. En waarom betrek je dan bijvoorbeeld niet de Regenboogvlag en de Europese vlag hierbij?


Uiterlijk vertoon

Historicus Harinck stelde (20-11-2017; Reformatorisch Dagblad): “De vlag is een nietszeggend symbool en heeft in de huidige tijd alleen nog een functie bij voetbalkampioenschappen.” Verwijzend naar de blijkbare ontstane hang naar patriotisme en nationalisme bij een hernieuwde behoefte aan gemeenschapszin.

Het gaat PRO21 niet om het uiterlijk vertoon met een vlag en/of de tekst van één onderdeel uit de Grondwet. De Grondwet, die waarachtig wel meer meer is dan uitsluitend artikel 1. Denk bijvoorbeeld aan:
Artikel 11: de onaantastbaarheid van het lichaam
Artikel 23: recht op onderwijs


Symboolpolitiek
En wat is het vervolg? Voor aanvang van de raadsvergadering het Wilhelmus zingen? Het zal vast de instemming van het CDA krijgen……

Wij beschouwen de motie als vlagvertoon voor symboolpolitiek. Dat de 2e Kamer of enkele andere gemeenten behoefte hebben aan vlagvertoon, wil niet automatisch betekenen dat Nijkerk hieraan mee moet doen. Wij wijken wel op meer punten af van andere gemeenten. Bijvoorbeeld de dialoogsessies, de mooiste toren, of een ambtsgebed voor aanvang van de raadsvergadering.

Wat is uiteindelijk de waarde van het plaatsen van de vlag in de raadszaal of het etaleren van artikel 1 Grondwet?

 

Woord, gebaar en houding
Wij vinden het belangrijker, dat we in woord, gebaar en houding laten zien waar we voor stáán. Daar heb je geen vlag voor nodig. Wij hebben geen behoefte om het nationaliteitsgevoel te benadrukken.

We hebben een gemeente met een grote diversiteit aan inwoners en bezoekers. Daar past het benadrukken van onze nationaliteit niet bij.

Maar wel:
SAMEN met alle inwoners, ongeacht nationaliteit, ras, geloof, sekse, achtergrond, werken aan een beter en nog mooier Nijkerk;
DICHTBIJ de naasten en behoeftigen in onze gemeente te blijven staan en door
OPEN te staan voor inbreng van alle inwoners, bedrijven, verenigingen in deze gemeente.
Dan kunnen we met vlag en wimpel het besturen van deze gemeente waarborgen.”

PRO21 op Twitter

09 juli om 15:41
Onderzoek reistijden leerlingenvervoer leidt tot PRO21vragen https://t.co/PPheiIyg3U
28 juni om 19:36
RT @RaadNijkerk: Donderdag 28 juni vergadert de gemeenteraad van Nijkerk. Op de agenda:  Bestemmingsplan Doornsteeg, Jaarstukken, Voorjaars…
15 juni om 20:57
RT @JannekeVIDM: "Ik heb het nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan". Gisteren ben ik als raadslid geïnstalleerd voor de fractie @PR…