Waarom een vertrouwenspersoon?

Als PRO21 hechten we aan onze kernwaarden Samen, Open en Dichtbij. Ook binnen de partij geven we die waarden invulling. Dat doen we onder meer door het aanstellen van een vertrouwenspersoon voor onze leden.

Ondanks dat we het niet willen, kan het gebeuren dat er toch iets vervelends gebeurt binnen de partij. Gedrag dat over jouw grenzen heen gaat verdient het om besproken te worden. Of het nu gaat om sociaal ongewenst gedrag of een integriteitskwestie. De vertrouwenspersoon biedt een luisterend oor en is een klankbord voor leden die een zorg of klacht op een veilige en vertrouwelijke manier willen bespreken.

Waar is een vertrouwenspersoon voor?

Bij de vertrouwenspersoon kun je als lid van PRO21 laagdrempelig terecht met je verhaal als het gaat over je bedreigd, onprettig of onheus bejegend voelen binnen de partij door een bepaalde gebeurtenis. Ook als je rondloopt met een dilemma of twijfelt over de ernst van je verhaal.
De vertrouwenspersoon is in de eerste plaats iemand die naar je luistert. De vertrouwenspersoon luistert naar je als je ongewenste omgangsvormen of integriteitsschendingen in de partij ervaart. Daarnaast kan de vertrouwenspersoon je helpen door je te ondersteunen of te adviseren over mogelijkheden om de situatie op te lossen. Alles wat je met de vertrouwenspersoon bespreekt is vertrouwelijk. Een uitzondering hierop betreft wanneer er sprake is van een levensbedreigende situatie of van handelingen in strijd met de wet. Verder gebeurt er niets zonder jouw toestemming. Jij blijft dus zelf degene die uiteindelijk bepaalt of er eventuele verdere stappen worden ondernomen. De vertrouwenspersoon is niet verantwoordelijk voor je uiteindelijke beslissing.

 Waar is een vertrouwenspersoon voor?

  • De vertrouwenspersoon kan met je in gesprek gaan als je bent lastiggevallen of een (andere) klacht of zorg hebt, en je vraagt om hulp en advies.
  • Als er sprake is van ongewenst gedrag, bespreekt de vertrouwenspersoon met je hoe je hier mee om zou kunnen gaan.
  • De vertrouwenspersoon bekijkt of een oplossing in de informele sfeer mogelijk is en bespreekt dit met je. Dit kan bijvoorbeeld wanneer het een eenvoudige vervelende kwestie betreft, een gesprek zijn tussen twee partijen, op verzoek van en/of met instemming van de twee partijen.
  • De vertrouwenspersoon informeert je over diverse mogelijkheden, zoals een klachtenprocedure of het inschakelen van een mediator.
  • De vertrouwenspersoon kan, in overleg met je, het bestuur van PRO21 adviseren over het behandelen dan wel het voorkomen van ongewenst gedrag.

Waar is een vertrouwenspersoon niet voor?

Alle overige zaken waar je als lid van PRO21 mee te maken kunt krijgen, horen niet thuis bij de vertrouwenspersoon. Zaken als onvrede over de partijstandpunten of over bestuur, raadsleden en de wethouder.

Daarnaast kun je niet slechts een melding doen bij de vertrouwenspersoon. Daar bedoelen we mee dat je ongewenst gedrag of een potentiële integriteitsschending meldt en verwacht dat er vervolgens actie wordt ondernomen door de partij.

Bij een vertrouwenspersoon is al het contact vertrouwelijk. Een vertrouwenspersoon kan je wel helpen bij het doen van een melding.

Heb je behoefte aan een vertrouwelijk gesprek, dan kun je de vertrouwenspersoon mailen of bellen. Hieronder vind je de contactgegevens van de vertrouwenspersoon van PRO21.

 

Even voorstellen: vertrouwenspersoon PRO21: Marloes Haveman

Sinds de zomer van 2021 woon ik met mijn gezin in Nijkerk. Zelf vervul ik geen actieve politieke functie. Wel werk ik al mijn hele werkzame leven in en rond de politiek. Zo werkte ik 11 jaar als griffier voor de Tweede Kamer en werk ik tegenwoordig als (interim) raadsgriffier voor verschillende gemeenteraden. De politiek-bestuurlijke wereld ken ik daardoor heel goed. Als griffier ben je een luisterend oor voor de volksvertegenwoordigers. Uiteraard voor hun politieke plannen, maar het gaat vaak ook over persoonlijke zaken. Dat vraagt om een vertrouwensrelatie.

Daarnaast ben ik in de Tweede Kamer ook een periode secretaris integriteit geweest: een eerste aanspreekpunt voor Kamerleden en waarbij ik de adviseur integriteit en het onafhankelijke College van onderzoek integriteit met raad en daad bijstond.

Mijn werkervaring, interesse in de politiek én in mensen, maakt dat ik eind 2022 reageerde op de oproep van het bestuur van PRO21 voor een vertrouwenspersoon. Ik vind het een mooie rol om op a-politieke wijze iets voor de leden en de partij PRO21 te kunnen betekenen. Dit voorjaar volg ik de opleiding tot vertrouwenspersoon om deze functie nog professioneler te kunnen invullen. Ik wil mij graag inzetten voor sociale veiligheid en integriteit binnen de partij en ik hoop het vertrouwen dat het bestuur van PRO21 daarin naar mij uitspreekt waar te maken.

Wil je contact met mij opnemen? Dat kan via e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., of telefonisch: 06 24566317 (bij voorkeur ‘s avonds).

marloes-haveman.jpg