Cultureel erfgoed

Cultureel erfgoed

25 februari 2023

Vrijdag 24 februari maakten PRO21 fractieleden Fatima Laghmouchi, Tom Kortink, Adinda van de Beek en Enno van der Velde een stadswandeling onder leiding van Jan Cozijnsen (Museum Nijkerk). Jan Cozijnsen is voorzitter van Stichting Oud Nijkerk, oud-huisarts, en geboren en getogen Nijkerkerker. 

In twee uur leidde Jan ons langs bijzondere plekken in het centrum van Nijkerk. Over al die plekken had hij iets interessants te vertellen.Vanzelfsprekend over de Grote Kerk en haar historie. Over de bloeiende tabaksindustrie (zowel de teelt als de handel) in de 18e eeuw, met diverse panden die vroeger tabak pakhuizen waren. Ook over de huisartsen van weleer had Jan mooie anekdotes: van Ruige Dirk waarbij het bloed in de beek aangaf dat de patiënt het niet gehaald had tot Fluwelen Frederik die het allemaal wat zachter aanpakte. 

Over de diverse struikelstenen op diverse plekken in de stoep (zie foto), ter nagedachtenis aan de grote Joodse gemeenschap in Nijkerk voor de 2e wereldoorlog. Over de “Nijkerkse beroeringen” geleid door dominee Kuypers rond 1750. Dominee Kuypers woonde in de “Tweede Pastorie”, in de Catharinastraat, waar de Breede Beek onder de huizen verdwijnt. 

Maar ook het heden werd besproken. We bekeken panden die nieuw zijn en soms minder goed in het stadsgezicht lijken te passen. Men kan altijd terecht bij Jan om meer te weten te komen over de geschiedenis van Nijkerk. 

Wij raden iedereen van harte aan om een keer mee te lopen met zo’n stadswandeling en om het Museum Nijkerk te bezoeken: www.museumnijkerk.nl