Het begint met taal

Het begint met taal

07 maart 2024

Taalvaardigheid is nodig om je kinderen te helpen met school, om een gesprek te voeren met je huisarts, om je bankzaken te regelen of een rijbewijs te verlengen, om een baan te vinden. Kortom: om mee te doen in de Nederlandse samenleving. Het is daarom goed om taalvaardigheid te bevorderen. Hoe gebeurt dat in de gemeente Nijkerk? Verdient dat extra steun?

Met die vragen brachten PRO21 bestuurslid Bert van der Meijs en PRO21 raadslid Fatima Laghmouchi een werkbezoek aan de bibliotheek in Nijkerk. Zij spraken met Laura Koppenberg (directeur) en Janneke Vijfvinkel (Coördinator team basisvaardigheden).

De bibliotheek is waarschijnlijk het meest bekend om het uitlenen van boeken, waaronder ook digitale boeken en luisterboeken. Maar de bibliotheek doet nog veel meer: voor de jongste kinderen wordt op scholen veel gedaan aan lezen en voorlezen en worden ouders daarbij betrokken.
Ook volwassenen kunnen terecht bij de bibliotheek: voor taalcursussen of gewoon inlopen bij wat het Oefenplein heet. Begeleid door een groot team van enthousiaste vrijwilligers worden zij dan geholpen met het oefenen van de Nederlandse taal en digitale vaardigheden.

Een ander initiatief is om de samenwerking met de werkgevers van Nijkerk te versterken. Door een combinatie van participatie (bijvoorbeeld in de vorm van stages) en taalbevordering zou er iets moois kunnen groeien waar beide partijen baat bij hebben: participatie bevordert taalbeheersing en andersom. Het bevordert integratie en geeft mensen meer zelfvertrouwen.

Kortom: de bibliotheek werkt op verschillende manieren aan het bevorderen van taalvaardigheid. En dat werk verdient onze steun. Wil je ook vrijwilliger worden om een steentje bij te dragen? Neem dan contact op met de bibliotheek:
0332451756 of mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Fatima Laghmouchi, raadslid PRO21, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Bert van der Meijs, bestuurslid PRO21, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.