Oranje vlag in top voor Orange the World 2022

Oranje vlag in top voor Orange the World 2022

26 november 2022

De fontein aan de rand van het centrum van Nijkerk kleurt vrijdag 25 november oranje. Dit heeft niets te maken met het WK Voetbal in Qatar, maar alles met de internationale campagne Orange the World. De kleur oranje staat symbool voor een zonnige toekomst, vrij van geweld tegen vrouwen en meisjes. De gemeente Nijkerk doet ook mee met de campagne. Daarom wappert vrijdag de vlag van Orange the World bij het gemeentehuis.

“Wereldwijd krijgt een op de drie vrouwen te maken met geweld. In Nederland is dat zelfs 45 procent van de vrouwen en meisjes. Dat is onacceptabel. We willen mensen bewust maken van de ernst van geweld tegen vrouwen en meisjes. Daarom ondersteunen we de campagne Orange the World van harte”, aldus wethouder Rohen, die vrijdag de oranje vlag hijst.

Thema 2022: Iedereen kan helpen geweld te voorkomen

De internationale dag tegen geweld tegen vrouwen is een idee van de Verenigde Naties. Op deze dag start ook de jaarlijkse campagne Orange the World. De campagne duurt tot 10 december. In 2022 is het thema van de campagne in Nederland preventie. Wethouder Rohen: “De nadruk bij de aanpak van geweld ligt vaak op signalering, melding en hulpverlening. Deze zaken zijn heel belangrijk. Wat wij willen bereiken is het voorkomen van dit geweld. Daar kan iedereen aan bijdragen: individuen, professionals, organisaties, bedrijven en overheden.”

Ook mannen en jongens betrekken

Wethouder Rohen: “Het is vooral belangrijk niet alleen vrouwen en meisjes te betrekken, maar nadrukkelijk ook mannen en jongens. Juist zij kunnen het verschil maken. Bijvoorbeeld door elkaar aan te spreken op grensoverschrijdend gedrag.”

Actie: Ik ben #medestander

De campagne Orange the World nodigt iedereen uit medestander te worden in de strijd tegen geweld en een belofte te ondertekenen op orangetheworld.nl. Hiermee geeft de ondertekenaar aan dat hij of zij zich wil inzetten tegen geweld tegen vrouwen en meisjes. Medestanders krijgen een speciale nieuwsbrief. Hierin staan tips over wat je kunt doen in je dagelijks leven om geweld en intimidatie tegen vrouwen te helpen voorkomen en stoppen.

Oranje verlichting

Het oranje uitlichten van een gebouw of ander object door overheden is een vast onderdeel van Orange the World. Tijdens eerdere campagnes kleurden bijvoorbeeld Times Square, de Niagara watervallen en de Brandenburger Tor al oranje.

Zie ook het filmpje met PRO21 wethouder Audrey Rohen, gemaakt door nijkerknieuws:  

   

 


Irene Moes
fractievoorzitter PRO21
www.pro21.nl
e-mail: irene@PRO21.nl
tel: 06 24 71 84 69

Inschrijven nieuwsbrief

Als je hieronder je naam en e-mail adres invult, krijg je de PRO21 nieuwsbrief voortaan toegestuurd.

PRO21 is een lokale progressieve partij in de gemeente Nijkerk.
Toekomstgericht, Samen, Open, Dichtbij