Werkbezoek Museum Oud Nijkerk

Werkbezoek Museum Oud Nijkerk

31 januari 2023

Afgelopen vrijdag 27 januari 2023 werden de raadsleden Shemara Ooijevaar, Adinda van de Beek en Fatima Laghmouchi hartelijk ontvangen door Stichting Museum Oud Nijkerk. De medewerkers Saskia van den Berg en Jan Cozijnsen vertelden vol trots en passie over hun werk voor dit museum.

In het Museum Oud Nijkerk kan je de historie van Nijkerk bekijken en beleven. Je ervaart hoe Nijkerk een Middeleeuwse stad was aan de rand van de Veluwe en de vroegere Zuiderzee.

Er zijn exposities, rondleidingen, themadagen, lezingen en stadswandelingen. Er loopt nu bijvoorbeeld een expositie over de geschiedenis van het Westerborkpad. Dit is een lange afstandswandeling langs sporen van de oorlog. Het pad loopt door vijf provincies en brengt de deportatie-route in beeld die duizenden Joden in de Tweede Wereldoorlog per trein hebben moeten afleggen op weg naar kamp Westerbork.

Een andere mooie expositie die momenteel ook nog t/m maart 2023 te bezichtigen is, is de expositie over de relatie tussen Nijkerk en Nederlands-Indië. Nijkerkers met een Indische achtergrond vertellen hun verhaal. Het laat veel zien over de gezagsverhouding tussen de Nederlanders als kolonisator en de Indonesische bevolking.

Het museum is voor een groot deel afhankelijk van sponsoren en giften. Daarnaast ontvangt het museum structurele subsidie van de gemeente Nijkerk.

Kennis van onze geschiedenis  is belangrijk om de wereld waarin wij leven beter te kunnen begrijpen. Het Museum Oud Nijkerk biedt deze kennis en daarom dragen wij van Pro21 het museum een groot warm hart toe. 

Meer informatie is te vinden op de website van het museum: https://www.museumnijkerk.nl/.

 Shemara Ooijevaar (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)
Adinda van de Beek (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)
Fatima Laghmouchi (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)