8 Maart: Internationale Vrouwendag

8 Maart: Internationale Vrouwendag

08 maart 2021

Op maandag 8 maart is het weer Internationale Vrouwendag. Een dag waar wereldwijd gelijke rechten en kansen, vrijheid en strijdbaarheid van vrouwen centraal staan. Gelijkheid is namelijk nog niet bereikt, ook niet in Nederland.

De viering van de Internationale Vrouwendag verschilt per land. Met als uitschieter Rusland. Daar is het een officiële vrije dag voor mannen en vrouwen die doet denken aan de Nederlandse Moederdag. Het is bedoeld als een eerbetoon aan alle vrouwen. Schooljongens geven bijvoorbeeld een cadeau aan hun lerares en een attentie aan de meisjes in hun klas.

Ben je nieuwsgierig wat er in Nederland voor activiteiten zijn? Check dan  https://atria.nl/nieuws-publicaties/feminisme/feminisme-21ste-eeuw/internationale-vrouwendag-2021/

Waarom deze dag ook volgens PRO21 nog steeds aandacht verdiend:

  • Veel vrouwen in Nederland (47 procent) zijn niet financieel onafhankelijk. Dit tegenover 76 procent van de mannen, die wel onafhankelijk zijn.
  • Mannen en vrouwen verdienen vandaag de dag nog steeds niet hetzelfde. Het gemiddelde loonverschil is 14 procent.
  • Vrouwen besteden anderhalf keer zoveel tijd aan onbetaalde zorgtaken (huishouden, kinderen, mantelzorg) als mannen (26 versus 17 uur per week). Hoewel de helft van de stellen met kinderen werk en zorg gelijk zouden willen verdelen, doet slechts 10 procent dit.
  • Vrouwen hebben met 84 jaar gemiddeld een hogere levensverwachting dan mannen (81 jaar), maar ze brengen ook gemiddeld 5 jaar door in minder goede gezondheid dan mannen.
  • Hart- en vaatziekten worden bij vrouwen vaker gemist, omdat zij andere symptomen kunnen hebben dan mannen.
  • 23 procent van de deskundigen (bijvoorbeeld politici, woordvoerders of experts) in nieuws- en actualiteitenprogramma’s is vrouw.
  • Vrouwen boven de 50 jaar komen bijna 6 keer minder in beeld dan mannen boven de 50 jaar.
  • Slechts 13 procent van de moeders in kinderboeken heeft een betaalde baan, dat is bijna 6 keer minder dan in werkelijkheid. Daarnaast is in de schoolboeken Nederlands en wiskunde voor de brugklas slechts 28 procent van de personages met een beroep vrouw.
  • 74 procent van de meisjes denkt dat het voor vrouwen lastiger is om later een leidinggevende functie te krijgen dan voor mannen. (bron: https://www.womeninc.nl/actueel/waarom-internationale-vrouwendag-nog-steeds-nodig-is-stemgendergelijkheid)

 In Nijkerk is vandaag de Online Debatavond: Vrouwen in de politiek: het eerlijke verhaal een aanrader. Het thema van Internationale Vrouwendag 2021 is 'Invloed met Impact'. Dat kun je zeker hebben als gemeenteraadslid. De online debatavond, georganiseerd door de bibliotheek Nijkerk, is de ideale kans om erachter te komen of het raadswerk iets voor jou is. Alle partijen die in Nijkerk zitting hebben in de gemeenteraad zijn aanwezig. Vanuit PRO21 is wethouder Nadya Aboyaakoub-akkouh van de partij. De avond wordt geleid door Janneke van Heugten. Misschien zet jij na deze avond wel de stap naar meer impact?

https://nijkerk-hoevelaken.op-shop.nl/2604/debatavond-vrouwen-in-de-politiek-het-eerlijke-verhaal/08-03-2021