Elite

Elite

27 augustus 2020

Over 19 maanden zijn er weer gemeenteraads-verkiezingen. Voor ons als fracties betekent dit dat wij de tussenbalans opmaken: wat hebben wij al gerealiseerd van onze plannen en wat staat ons nog te doen? Maar de besturen van onze partijen gaan al weer starten met de voorbereiding voor die verkiezingen.

Ca. 15 jaar geleden ben ik lid geworden van een politieke partij. Eén van de redenen was dat ik mij zorgen maakte over het opkomende populisme. Daarbij wordt het beeld opgeroepen dat er sprake zou zijn van een vaste ‘elite’ die vooral met zichzelf bezig is en niet met de belangen van ‘het volk’. Het was een beeld dat mij vreemd voorkwam.


Door partij te kiezen wilde ik mijn verantwoordelijkheid nemen. Niet vermoedend dat ik medio 2015 gevraagd zou worden als wethouder en in 2018 gekozen als raadslid. Inmiddels weet ik dat deze ´elite´ mensen zij die heel veel energie en vrije tijd steken in hun rollen, met passie en groot verantwoordelijkheidsgevoel. Met oog voor zaken die hier en nu spelen en voor onderwerpen die van belang zijn voor volgende generaties inwoners.


Als reactie op dat elite-beeld is door denkers het idee geopperd om voortaan via loting de gemeenteraadsleden aan te wijzen. Dan kan iedereen aan de beurt komen. Zo hebben wij het nu niet geregeld. Maar in 2021 worden de kandidatenlijsten weer opgesteld.


Als je denkt: misschien iets voor mij, leg dan contact met de partij die je voorkeur heeft. Vraag of je een tijdje mee mag draaien. Ik ben er van overtuigd dat al onze vijf partijen daarvoor open staan. En als dit werk niet bij je past: die lokale ‘elite’ is wat mij betreft veel groter: in het vluchtelingenwerk, de brandweer, de hulpdiensten enz. vind je ze ook. Andere rollen maar met eenzelfde belang voor een vitale gemeenschap.

 

Wim van Veelen, raadslid

Inschrijven nieuwsbrief

Als je hieronder je naam en e-mail adres invult, krijg je de PRO21 nieuwsbrief voortaan toegestuurd.

Schakel javascript in om dit formulier in te dienen

PRO21 is het samenwerkingsverband tussen
D66, PvdA en GroenLinks in de gemeente Nijkerk.
Samen, Open en Dichtbij