Havenlijn ontspant

Havenlijn ontspant

24 juni 2021

Zoals bij veel gezinnen zorgde de lockdown ook bij mij thuis voor een pittige tijd. Ik ging steeds vaker een rondje lopen om er even tussenuit te zijn. De Havenlijn vind ik een heerlijke groene tunnel die direct ontspanning biedt als ik richting Luxool loop. Het eerste deel geeft je zelfs een beetje het gevoel alsof je in een bos loopt. Even alles van je af schudden.

Dat van 1903 tot 1972 een goederenlijntje van Nijkerk station naar de haven liep via deze route, geeft de Havenlijn iets extra’s. Museum Nijkerk ontwikkelde het 4000 stappenpad. Op deze route staan verschillende borden met historische informatie over de Havenlijn.

De Havenlijn is dus favoriet bij mij. Dichtbij huis heb ik door dit pad direct groen om mij heen. En in de natuur zijn, ontspant. Veel studies hebben aangetoond dat de aanwezigheid van groen stress vermindert. Voor mij werkt dat zeker. Maar er zijn meer redenen waarom groen binnen de bebouwde kom belangrijk is. Het groen verbetert het milieu, zorgt voor een rijke biodiversiteit, vermindert luchtvervuiling, zorgt voor waterberging, dempt geluidshinder en verkoelt in warme periodes.

Ook nu de coronamaatregelen soepeler worden en er meer bewegingsvrijheid ontstaat, blijf ik genieten van mijn dagelijkse rondje. Natuurlijk is de Havenlijn niet het enige wat groen is in onze gemeente. En hopelijk blijft hier aandacht voor. Er zal de komende jaren gebouwd moeten worden om de krapte op de woningmarkt tegen te gaan. Dat is hard nodig. Laten we hierbij ook oog blijven houden voor de groene inrichting. Want in alle tijden blijft het belangrijk dat jij als inwoner van de voordelen van groen kunt genieten.

Reageren? Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Janneke van Heugten
raadslid PRO21 Nijkerk