Help! Waar kan ik naar de wc?

Help! Waar kan ik naar de wc?

05 december 2019

Ik ren naar binnen en twijfel, mijn beleefdheid wint het van mijn krampen. ‘Zou ik even naar het toilet mogen?’, vraag ik netjes aan de serveerster. ‘Alleen als u wat heeft gegeten of gedronken’, is haar reactie. Ik kijk haar geschrokken aan. ‘Ik heb de ziekte van Crohn en kan het echt niet ophouden’, zeg ik vol schaamte en paniek.

Dit is een fragment uit het verhaal van Sabrina. Ze is 37 jaar en heeft de ziekte van Crohn. Haar verhaal staat in de ervaringsverhalenbundel ‘Help! Waar kan ik naar de wc?’. Buik- en blaaspatiënten, maar ook zwangere vrouwen, gehandicapten, ouders met jonge kinderen, dagjesmensen en toeristen kunnen niet onbezorgd op pad. Vier op de tien patiënten worden in Nederland weleens geweigerd bij een toilet in winkels, horeca, supermarkten en overheidsgebouwen. Dit met gevolg dat mensen de deur niet meer uit durven uit angst niet op tijd een toilet te vinden.

Afgelopen weken riep ik ondernemers in onze kernen op om, indien mogelijk, hun toilet toegankelijk te maken. Ik ging bij meerdere winkels langs met de oranje hierkunjenaardewc.nl-sticker en vroeg ondernemers om hun toiletten aan te melden bij de HogeNood-app. Met die app kun je zien waar de dichtstbijzijnde toilet is als je hoge nood hebt.

Het beschikbaar stellen van je eigen toilet. Dan vraag je wel wat van de ondernemers. Inmiddels ben ik weer nieuwe stickers aan het bestellen, want de positieve reacties blijven binnen komen. Steeds meer ondernemers vragen mij om de toiletsticker te komen brengen. De simpelste oplossingen zijn vaak de beste. Deze oplossing kan echter niet zonder mensen die omzien naar elkaar. Onze gemeente is op zijn mooist als we oog voor elkaar hebben. De gemeente? Dat zijn wij allen.

Janneke van Heugten, Raadslid PRO21
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.