Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie

Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie

21 maart 2021

Vandaag, 21 maart, is de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie. PRO21 vindt dat iedere inwoner recht heeft op gelijke kansen. Discriminatie en racisme zijn onacceptabel. Bestrijding ervan verdient onze voortdurende aandacht. Mensen die discriminatie ervaren, voelen zich minder betrokken bij de samenleving en hebben minder vertrouwen in instituties.

Discriminatie gebeurt vaak zonder dat de partij die discrimineert dit doorheeft. Ook is men zich niet bewust van het effect. Terwijl de psychische en sociale gevolgen enorm groot kunnen zijn. Daar moeten we ons allemaal bewust van worden en dat kan alleen als discriminatie zichtbaar wordt. Want melden helpt! Meldpunt discriminatie Vizier is een onafhankelijk meldpunt waar je terechtkunt voor advies, registratie en bijstand bij incidenten. Ieder incident waarbij sprake is van discriminatie, pesten of structurele uitsluiting is belangrijk om te melden: www.vizieroost.nl

“40% van de LHBTI+’ers in Gelderland en Overijssel voelt zich wel eens tot vaak onveilig op straat” “1 op de 6 LHBTI+’ers in Gelderland en Overijssel maakte in een jaar een discriminatie-incident mee” Dit was de situatie in 2019. Hoe staat het ervoor in 2021?

Dit jaar stellen de onderzoekers van de Radboud Universiteit en Vizier Oost nieuwe vragen aan LHBTI+’ers: Waar voel jij je veilig, en waar niet? Is er ruimte voor jouw identiteit als je sport? Is er ruimte om LHBTI+ én religieus te zijn? En wat zou jouw gemeente kunnen doen voor jou en andere LHBTI+’ers?

Identificeer jij je als LHBTI+’er en woon je in Overijssel of in Gelderland? Deel je ervaringen dan door het invullen van de vragenlijst via www.vizieroost.nl. De sluitingsdatum van de vragenlijst is 5 april.

Wat levert het je op?

- Je kunt je laten horen: wat gaat er goed, wat kan er beter?

- Je draagt bij aan de acceptatie van LHBTI+’ers in jouw gemeente en provincie.

- Je maakt kans op 1 van de 10 bol.com bonnen van €50,- .

PRO21 vindt dat je jezelf moet kunnen zijn samen met anderen.

Janneke van Heugten
Raadslid PRO21