Internationale dag van de Biodiversiteit

Internationale dag van de Biodiversiteit

22 mei 2021

Op 22 mei is de internationale dag van de biodiversiteit.

De Verenigde Naties ondertekenden in 1992 het Verdrag inzake Biologische Diversiteit. De ondertekenaars, ook Nederland, verplichtten zich de biodiversiteit in hun eigen land te beschermen en ook maatregelen te nemen ter ondersteuning van de bescherming van de biodiversiteit wereldwijd. Sinds 2000 wordt deze dag jaarlijks op 22 mei gevierd.

Wat is biodiversiteit eigenlijk? Kort gezegd de verscheidenheid aan planten en dieren. Een grote diversiteit is van enorm belang voor de natuur en voor onze samenleving. Bijvoorbeeld om gewassen te bestuiven, voor een goed waterdoorlatende bodem of om medicijnen te maken. Omdat dieren en planten (en mensen) van elkaar afhankelijk zijn in een voor voedsel en leefomgeving nauwkeurig afgesteld systeem, kunnen veranderingen in het milieu verreikende gevolgen hebben voor de diversiteit aan soorten.

Ook in de gemeente Nijkerk is aandacht voor het belang van biodiversiteit. Een aantal activiteiten, zoals een webinar op 26 mei, wordt georganiseerd in de gemeente Nijkerk. De webinar maakt deel uit van een biodiversiteitsproject in de gemeente Nijkerk. Zo worden vijf bijen-oases aangelegd in de gemeente en wordt er een Biodiversiteitswerkgroep opgericht die de bijen-oases gaat beheren. Tijdens de online bijeenkomst krijgen deelnemers meer informatie over het vervolg van dit project.

Meer vlinders en wilde bijen in Nijkerk

Tijdens de webinar krijgen deelnemers ideeën aangereikt om de biodiversiteit te verhogen in grote én kleine tuinen. Wist u bijvoorbeeld dat u bijdraagt aan nestgelegenheid van wilde bijen en andere insecten door struiken gefaseerd te snoeien? Dat geldt met name voor vlier, braam en andere struiken met holle stengels. En wilt u iets doen voor hommels? Een hoop stenen die langere tijd blijft liggen, is een prima plek voor een hommelnest. Ook kikkers vinden hier een schuilplek. De focus ligt op ecologisch beheer en aanplant van inheemse bomen en struiken. Ook het inzaaien van inheemse, meerjarige planten komt aan bod.

Aanmelden kan via deze link: https://www.landschapsbeheergelderland.nl/webinar-biodiversiteit-nijkerk/

U ontvangt via e-mail een link om deel te kunnen nemen aan de bijeenkomst. In ditzelfde bericht ontvangt u een korte, eenvoudige instructie.

 

Nadya Aboyaakoub-Akkouh
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Wethouder gemeente Nijkerk, namens PRO21