Maak discriminatie zichtbaar

Maak discriminatie zichtbaar

01 april 2021

Wie zonder zonde is, werpe de eerste steen…

Andrea uit Nijkerk is, zoals ze dat zelf noemt, transgender vrouw. Deze maand werd ze op het Molenplein uitgescholden en achtervolgd naar huis. “Hij heeft borsten,” werd er geroepen. Ze was enorm aangedaan en heeft aangifte gedaan. 

Artikel 1 van de Nederlandse grondwet leert ons dat iedereen die zich in Nederland bevindt, in gelijke gevallen gelijke moet worden behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, mag niet. En toch gebeurt het, elke dag, overal.

Onzichtbare schade

Als je wordt uitgescholden vanwege je seksuele geaardheid, doet dit iets met je. Als je niet achter de kassa mag werken omdat je een hoofddoek draagt, doet dat wat met je. 3% van scholieren en studenten stopt met de studie als gevolg van discriminatie. 5% van de werkzoekende heeft de moed opgegeven een baan te vinden als direct gevolg van discriminatie. Mensen gaan situaties mijden als ze denken te maken te krijgen met discriminatie. Ook verliezen ze het vertrouwen in de overheid en autoriteiten en haken zo langzaam maar zeker af.

Maak discriminatie zichtbaar

Discriminatie overkomt iedereen. Het gebeurt vaak zonder dat de discriminerende partij zich er bewust van is. Het is meestal een gevolg van onbewust stereotypering. Ons brein probeert de complexe wereld om ons heen, overzichtelijk te houden. En als we ermee geconfronteerd worden, maken we er een grapje van of vinden we dat de ander zich niet zo moet aanstellen. Terwijl de psychische en sociale gevolgen enorm groot kunnen zijn. Dáár moeten we ons allemaal bewust van worden en dat kan alleen als discriminatie zichtbaar wordt. Vandaar dat ik iedereen die gediscrimineerd wordt of discriminatie vermoedt, oproep om dit te melden op www.vizieroost.nl

Janneke van Heugten
Raadslid PRO21