Proeven aan de Breede Beek

Proeven aan de Breede Beek

16 september 2021

Mijn favoriete plek in Nijkerk sinds vorige week: De Breede Beek. Ik neem u mee in de tijd. In het begin van de 15e eeuw komt de veste Nijkerk tot bloei. De Breede Beek was de levensader van Nijkerk. Voor het water voor de boerderijen van Slichtenhorst en richting Zuiderzee voor de veste Nijkerk. Voor waswater, drinkwater, bluswater en de (tabaks)industrie. 

Toen Nijkerk groter groeide en stadsrechten kreeg in 1423 werd de stadsgracht gevuld vanuit de Breede Beek. Pas 500 jaar later (begin 20e eeuw) komt het drinkwater uit de aangelegde waterleidingen. De Breede Beek wordt vanaf 1648 uitgegraven richting Zuiderzee voor verdere groei van de handel over het water.

Veel later, in 2003, worden de eerste wijnranken gepoot op Wijngaard Aan de Breede Beek. Vele Nijkerkers zijn daar al eens geweest en hebben geproefd van de lokale wijn. Die smaakt echt anders dan het drinkwater uit de Breede Beek.

Dat proeven heeft sinds 28 augustus een extra betekenis gekregen. Toen werd theater & restaurant Streams Breede Beek aan de Kloosterstraat geopend. Waar vroeger de Joodse school en dansschool Vliek stonden. Toen kon je op deze plek je talenten ontwikkelen en proeven van het leven. Voor velen bleef dat niet alleen bij dansen… Nu is het een (culturele) ontmoetingsplaats voor iedereen. Via een gevarieerd theateraanbod, het restaurant, en ook bv. cursussen van de Volksuniversiteit. Waar iedereen kan proeven en zijn of haar smaak kan ontwikkelen.

Als gemeenteraad hebben we een kijkje mogen nemen en hebben wij ons (culinair) laten verrassen. Voor mij smaakte het naar meer. Mijn theaterkeuzes: “mijn man begrijpt me niet” en “het Jansen Vaccin”. Komt u ook proeven?

Rene Ruesen, raadslid PRO21
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.