Samen open in gesprek

Samen open in gesprek

10 november 2022

We zijn het niet altijd met elkaar eens. Dat is geen probleem. Waar het om gaat is dat we begrip en respect hebben voor het standpunt van de ander. Dat we naar elkaar luisteren. En dat we rekening houden met alle belangen als we een afweging maken en een besluit nemen.

Rekening houden met alle belangen klinkt simpel, maar dat is soms lastig. Want hoe weet je wat die belangen zijn en wat anderen vinden? En vooral waarom iemand iets vindt. Daar kom je alleen achter als je echt met elkaar in gesprek gaat. Met echt bedoel ik: open en respectvol. Waarbij je luistert naar de redenen waarom iemand iets vindt. Door vragen te stellen, zodat je het ook echt begrijpt. En dat gesprek is soms moeilijk. Zeker in een tijd waarin het vertrouwen in de politiek laag is. De eerste reactie is namelijk vaak: het maakt niet uit, alles is toch al besloten. Ik kan daar alleen op zeggen: nee, dat is niet zo. In de politiek maken we keuzes in het algemeen belang. En soms botst dat met het individueel belang.

Voorbeeld. Het is in het algemeen belang dat er voldoende betaalbare huizen worden gebouwd. Die huizen moeten ergens komen. In het groen, of in de hoogte. Voor mensen die nu vrij uitzicht hebben, of in de buurt wonen van een plek waar plannen zijn om hoog te bouwen betekent dat iets. Hun individuele belang is daarmee anders dan het algemeen belang. Het maken van de afweging en het nemen van een besluit daarover ligt bij de politiek. Ik ga daarom graag met u, open en respectvol, in gesprek. Om alle belangen te kennen, te begrijpen en af te wegen. Om zo zorgvuldig en goed te besluiten. En om dat besluit ook uit te leggen.

Irene Moes
raadslid PRO21, fractievoorzitter
Irene@PRO21.nl

 

 

Inschrijven nieuwsbrief

Als je hieronder je naam en e-mail adres invult, krijg je de PRO21 nieuwsbrief voortaan toegestuurd.

PRO21 is een lokale progressieve partij in de gemeente Nijkerk.
Toekomstgericht, Samen, Open, Dichtbij