Stemmen?

Stemmen?

04 maart 2021

De verkiezingen van 17 maart voor de Tweede Kamer, onze volksvertegenwoordigers in Den Haag. Velen van u hebben de stempas ontvangen.

Normaliter gaat deze column over wat er dichtbij speelt, in onze gemeente. Vandaag gaat het over de betekenis van wat er in Den Haag besloten wordt op ons dagelijks leven. Momenteel: 1,5 meter afstand, minder bezoek,  ’s avonds thuis. En voor komende jaren?

De overheid is 10 jaar lang afgebouwd: zelfredzaamheid en vrije concurrentie waren de argumenten. Dat is in één jaar radicaal veranderd. De overheid subsidieert bedrijven met miljarden euro’s. In de hoop de economie draaiend te houden in deze coronatijd. Daarnaast is  er voor cruciale beroepen in de gezondheidszorg, de politie, ouderenzorg of onderwijs geen geld beschikbaar gekomen. En dat is wat mij betreft een belangrijke vraag voor de komende jaren. Is ons doel om de economie te herstellen of is dat een middel om onze samen-leving beter te maken? Het corona-virus gaat nooit meer weg, maar hoe gaan we deze coronaperiode achter ons laten? Gaan we terug naar oude patronen? Waarin de overheid verder van de samenleving vervreemd. Waarin wij als inwoners het vertrouwen in de overheid steeds verder verliezen? Of kijken we vooruit naar wat we werkelijk belangrijk vinden? Voor mij is dat steun voor iedere medemens die zichzelf niet kan redden in onze complexe wereld. Nog niet, soms niet, nooit niet, of niet meer. Dat kunnen we niet toevertrouwen  aan de vrije markt en zelfredzaamheid. Goed onderwijs voor onze kinderen. Preventieve gezondheidszorg en veiligheid voor iedereen. Fatsoenlijk kunnen wonen. Gezond eten voor een redelijk prijs. Respectvolle ouderenzorg. Investeren in de natuur en een gezonde leefomgeving voor nu en onze (klein)kinderen. En een goed salaris voor iedereen in de cruciale beroepen die daar aan bijdraagt. Dat is een politieke keuze, uw stem op 17 maart.

 

Rene Ruesen
raadslid PRO21
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.