Van een kringloopkast naar een kerncentrale…

Van een kringloopkast naar een kerncentrale…

29 januari 2024

We hebben sinds kort een kringloopkast op onze Nijkerkse begraafplaats… zo lees ik in de Stad Nijkerk. In deze kast kan je spullen die je op een begraafplaats hebt gebruikt een ‘nieuw leven’ geven. Als je dat wilt natuurlijk.

Ik ben er even stil van, want het is een prachtig initiatief. Maar ik zag hem niet aankomen.

Er worden in onze gemeente steeds meer manieren bedacht om spullen met elkaar te ruilen en aan elkaar door te geven. Deze manier van leven, nu zelfs ook rondom de dood, vind ik mooi en geeft volgens mij op meerdere manieren (duurzame) energie.

Over duurzame energie gesproken… Ik maak even een uitstapje naar onze Nijkerkse gemeenteraadsvergadering van afgelopen week. Hier hadden we het ook over energie, in de vorm van windmolens. We hadden het over het doen van onderzoek naar de effecten van windmolens. En dat wij als PRO21 vinden dat er op een goede manier onderzoek moet worden gedaan. Waarbij de mening en de gezondheid van onze inwoners essentieel zijn.

We zijn als gemeente Nijkerk op dit moment nog volop aan het onderzoeken of windmolens een optie zijn. Pas als we hier een goed plan voor hebben en we de juiste onderzoeken hebben gedaan, zullen we een besluit over de windmolens nemen.

Af en toe wordt er natuurlijk tijdens onze vergaderingen wel eens een bruggetje gemaakt naar andere vormen van energieopwekking, zoals bijvoorbeeld zon- of kernenergie. Maar dat is een gesprek voor een ander moment.

Wat heeft dat hele verhaal nou te maken met al onze kringloopkasten zou je denken. Voor mij een heleboel. Initiatieven zoals deze kringloopkasten helpen er aan mee om onze productie en daarmee ons energieverbruik te verminderen. En energie die je niet gebruikt, hoef je ook niet op te wekken. Natuurlijk is dit een klein voorbeeld op een kleine schaal. Maar er zijn veel manieren om ons energieverbruik als gemeente te verminderen. Vanuit dat perspectief zijn windmolens, kerncentrales en zonnevelden wat mij betreft allemaal een oplossing voor een probleem dat we zelf gecreëerd hebben. 

Laten we ons daarom vooral richten op het verminderen van ons verbruik, ieder op zijn eigen manier.

En laten we hierbij vooral kijken naar initiatieven waar we energie van krijgen!

Shemara Ooijevaar, raadslid PRO21
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Mocht je leuke of originele ideeën hebben voor een soort kringloop of ruilkast. Deel ze vooral. We hebben o.a. al planten, boeken en voedselkasten in onze gemeente. Misschien willen we wel knuffel ruilkastjes, feestspullen ruilkastjes of schoolspullen ruilkastjes. Het delen van levende wezens lijkt mij minder geschikt.