Week van de Jonge Mantelzorger

Week van de Jonge Mantelzorger

01 juni 2021

Als er iemand in het gezin thuis of in je naaste omgeving extra aandacht, ondersteuning of begeleiding nodig heeft, dan doe je dat. Gewoon. Omdat je er voor elkaar bent als dat nodig is.

Soms is dat meer en zwaarder dan wat “gewoon” is. Dan krijgt het de vorm van, wat we noemen, mantelzorger. Er zijn voor iemand die het alleen niet goed genoeg redt. Veel mensen zetten zich op die manier in voor gezinsleden, buren, kennissen of anderen die op hun pad komen. Meestal volwassenen. Maar ook jongeren, kinderen, kunnen mantelzorger zijn.

Ongeveer een kwart van de kinderen en jongeren in Nederland is een jonge mantelzorger. Zij groeien op met iemand in hun directe omgeving met een chronische ziekte, beperking, psychische kwetsbaarheid en/of verslaving. Dat kan een ouder zijn, een broer of zus, maar ook een grootouder of goede buur. Ze vinden het zorgen voor een ander normaal en het geeft ook voldoening. Maar het kan ook zwaar zijn. Ze kunnen zich meer zorgen maken of juist zorgen voor zichzelf missen, meer dan hun leeftijdsgenoten. Ook kan het consequenties hebben voor hun eigen ontwikkeling, welzijn en, bijvoorbeeld, onderwijsmogelijkheden. Kinderen die (zeer) veel tijd en aandacht besteden aan mantelzorg binnen eigen gezin, hebben een hoger risico op voortijdig schoolverlaten.

Om de groep jonge mantelzorgers te ondersteunen en zichtbaar te maken is het jaarlijks van 1 tot en met 7 juni de nationale Week van de Jonge Mantelzorger. Met daarin de nadrukkelijk aandacht voor deze, soms onzichtbare groep jongeren.

Kent u jonge mantelzorgers in Nijkerk, Hoevelaken of Nijkerkerveen? Of ben jezelf jonge mantelzorger? Kijk dan eens op de website van Sigma (https://www.sigma-nijkerk.nl/mantelzorg/jonge-mantelzorgers/). Sigma heeft consulenten mantelzorg die er ook zijn voor jonge mantelzorgers. Neem eens contact met hen op als je vragen hebt of om eens mee te praten.

De Week van de Jonge Mantelzorgers is een initiatief van de Strategische Alliantie Jonge Mantelzorg (https://www.jmzpro.nl/de-alliantie/). Voor bovenstaande tekst is deels gebruik gemaakt van informatie van die organisatie.

Bart Verbeek
raadslid PRO21
bart@pro21.nl

Inschrijven nieuwsbrief

Als je hieronder je naam en e-mail adres invult, krijg je de PRO21 nieuwsbrief voortaan toegestuurd.

PRO21 is een lokale progressieve partij in de gemeente Nijkerk.
Toekomstgericht, Samen, Open, Dichtbij