Zero Discrimination Day: maak verschil door geen verschil te maken

Zero Discrimination Day: maak verschil door geen verschil te maken

01 maart 2021

1 maart: door de Verenigde Naties uitgesproken tot “Zero Discrimination Day”. Een jaarlijks wereldwijd evenement dat aandacht vraagt voor diversiteit, kansengelijkheid en het feit dat iedereen telt.

Het markeert het recht van iedereen op een vol leven met waardigheid, ongeacht leeftijd, geslacht, seksuele geaardheid, nationaliteit, etniciteit, huidskleur, lengte, gewicht, beroep, opleiding en overtuigingen. 

Het symbool voor Zero Discrimination Day is de vlinder, als teken voor de benodigde verandering. Veranderen gaat niet vanzelf. Van rups tot vlinder is een ware transformatie. Om dat recht te laten bloeien, is bewustwording en de inzet van iedereen nodig.

Behandel die buurman of buurvrouw die niet uit jouw stad komt, niet jouw kerk bezoekt, een andere kleur heeft, een andere seksuele geaardheid heeft, of wat dan ook, met respect en waardigheid. Zoals je zelf ook gerespecteerd en behandeld zou willen worden.

Kijk bij sollicitanten niet naar naam, foto, handicap, geslacht etc. Kijk naar kwaliteiten die mensen hebben. Durft u het als bedrijf aan om -op zoek naar nieuwe medewerkers- anoniem te laten solliciteren? En te oordelen op kwaliteiten?

Spreek je tijdens het sporten in jouw team en dat van de tegenstander, iedereen met respect aan? Of vallen er scheldwoorden als het tegenzit?

Kijk je bij de beoordeling van een leerling naar kleur of achtergrond in de advisering voor een vervolgopleiding? Of bied je een jongere kansen die er zijn, ook al kost dat moeite voor hem/haar of voor jou?

Negeer je die “ander” als er hulp gevraagd wordt? Of sta je voor een ander klaar, die op dat moment een beroep op je doet? Sjofele kleding of maatpak: maak je het verschil?

Op Zera Discimination Day, vandaag, 1 maart, maak je het verschil door geen verschil te maken.