Dorpshuis Hoevelaken - volgende fase

Dorpshuis Hoevelaken - volgende fase

30 januari 2022

Op donderdagavond 27 januari 2022 heeft de gemeenteraad gesproken over een nieuw dorpshuis voor Hoevelaken. De raad gaat akkoord met een volgende fase in realisatie hiervan.

Financieel zijn er mogelijkheden, zo bleek uit de stukken. En dan is er ruimte voor diverse voorzieningen: bibliotheek, horeca, Jeugd en Jongerenwerk (Blits), instellingen voor sociaal educatieve activiteiten. Ook zouden huisartsen en een apotheek in het dorpshuis terecht kunnen.

PRO21 is blij dat er verder kan worden gegaan met de plannen. Het kàn in Hoevelaken.

Maar PRO21 heeft ook een aantal aandachtspunten benoemd. Zaken die wij belangrijk vinden. En volgens ons ook veel inwoners van Hoevelaken. We noemen:

  • De gemeentelijke dienstverlening in Hoevelaken: die moet gewaarborgd blijven. Dat kan in het nieuwe dorpshuis. Wij verwachten daarin meer kwaliteit dan de laatste paar jaren is geboden. Op welke plek in Hoevelaken die dienstverlening gaat komen? Dat wordt verder uitgewerkt. Wanneer dat in het dorpshuis is, dan past dat. Uiteindelijk is de afspraak al dat er zo veel als mogelijk multifunctioneel gebruik is van de ruimtes. Als die dienstverlening op een andere plek in Hoevelaken beter past, kan dat ook. Voor PRO21 staat in ieder geval vast, dat de gemeentelijke dienstverlening in de kern Hoevelaken een plek moet krijgen en houden.
  • De horecafunctie in het dorpshuis: Wij zien de huidige exploitant van De Haen als belangrijkste kandidaat. Die heeft aangetoond betrokken en bevlogen te zijn bij het Hart van Hoevelaken. Dergeliljke ondernemers zijn nodig om Hoevelaken levendig en aantrekkelijk te houden.
  • “Eerstelijnszorg” (huisartsen, apotheek) in het gebouw onderbrengen. Dat vindt PRO21 een goede optie. Hieraan zitten echter ook risico’s: als de voorbereiding voor het dorpshuis te lang duurt, dan haakt de zorg af. Maar ook de eerstelijnszorg heeft eigen regels en eisen voor huisvesting. Ook daardoor kan het tempo worden vertraagd. Wij hebben het college gevraagd open te blijven staan voor anderen die inhoudelijk als financieel van belang kunnen zijn. Dan heb je een Plan B op het moment dat de eerstelijnszorg alsnog afhaakt.
  • Locatie: Een verschuiving in de richting van de Kantemarsweg; dat is op dit moment een kansrijke optie. PRO21 heeft het college gevraagd om hierover, en de gevolgen daarvan, goed te communiceren. Niet alleen met alle direct betrokkenen, maar ook met omwonenden.
  • De atoomvrije kelder: de kelder onder De Stuw heeft een speciale atoomvrije ruimte. Deze kan in tijden van (atoom-)oorlogssituaties door het lokale bestuur worden gebruikt. PRO21 vindt dat deze ruimte in stand gehouden moet worden. Dan blijft het beschikbaar voor momenten die we nu niet kunnen bedenken, maar die wel kunnen komen op momenten die we nu niet kunnen voorspellen.

In 2025 moet het nieuwe dorpshuis klaar zijn.

Bart Verbeek
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.