Gemeente Nijkerk gaat door met voorbereiding Asielopvang

Gemeente Nijkerk gaat door met voorbereiding Asielopvang

31 mei 2024

De raad van de gemeente Nijkerk heeft met een overgrote meerderheid ingestemd met de Nota van uitgangspunten asielopvang. Dat betekent dat het college de opdracht heeft om op zoek te gaan naar één of meer locaties voor de opvang van 278 mensen. Met of zonder spreidingswet.

PRO21 is daar blij mee. Want als land hebben wij de opvang niet op orde, Ter Apel loopt over. En met het voornemen om de spreidingswet in te trekken laat de nieuwe coalitie Ter Apel, gemeenten die asielopvang doen en mensen gevlucht voor oorlog of vervolging in de steek. Wat PRO21 betreft doen wij dat niet. Wij vinden dat wij als gemeente Nijkerk de verantwoordelijkheid hebben om asielzoekers, gevlucht voor oorlog of vervolging, een goede en veilige plek te bieden. Met of zonder spreidingswet. En de spreidingswet, of die wordt ingetrokken of niet, biedt wat PRO21 betreft voor de aantallen daarbij een goed kader. Want de aantallen in de spreidingswet zorgen voor een eerlijke verdeling over alle gemeenten. En we hebben toch geen dwang nodig om onze verantwoordelijkheid te nemen en om medemenselijk en humaan te zijn voor mensen, gevlucht voor oorlog of vervolging? En we hebben toch geen dwang nodig om solidair te zijn en ons eerlijke steentje bij te dragen aan de opvang?

Het onderwerp asielopvang houdt de samenleving bezig. Je ziet het in de media, in de landelijke verkiezingsuitslag en het nieuwe coalitieakkoord. En we hebben dat in onze gemeente ervaren bij het proces rondom de noodopvang in Hoevelaken. Dat maakt communicatie en participatie over asielopvang extra belangrijk. Waarbij zorgvuldigheid, het goed betrekken, luisteren, eerlijk en open communiceren voor PRO21 heel belangrijk is.

PRO21 voelt de verantwoordelijkheid voor onze inwoners. En we voelen ook de verantwoordelijkheid om asielzoekers, gevlucht voor oorlog of vervolging, een goede en veilige plek te bieden. Over de locatie waar we die opvang gaan doen, willen wij straks een goed besluit nemen. Op basis van zoveel mogelijk informatie. Wij hopen daarom dat zoveel mogelijk mensen meedoen in het participatieproces.

En daarom willen we graag een oproep doen: we hebben allemaal een eigen mening. Dat is oké. Waar het om gaat is dat we begrip en respect hebben voor elkaar. Dat we naar elkaar luisteren, zodat we weten waarom iemand iets vindt. Door vragen te stellen, zodat we elkaar ook echt begrijpen. Met een open houding en door het bieden van ruimte geven om zorgen, wensen en ideeën te delen.

Fractie PRO21
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.