Nieuw hondenbeleid op komst

Nieuw hondenbeleid op komst

03 september 2021

In onze gemeente zijn honden van harte welkom. Ze zorgen namelijk voor plezier, liefde, levendigheid, troost en gezelschap. Een hond kan daarnaast ook voor overlast zorgen. Denk daarbij aan overlast van hondenpoep of loslopende honden die gevaarlijke situaties in het verkeer veroorzaken. Honden doen hun behoefte vaak tijdens een wandeling in de openbare ruimte. Binnenkort worden er beslissingen genomen over het nieuwe hondenbeleid in onze gemeente en jij kunt jouw stem laten horen.

Eerst een aantal punten uit het door het college voorgestelde hondenbeleid. 

De hondenbezitters blijven ook in de toekomst verantwoordelijk voor het opruimen van de hondenpoep van hun hond. Om hen daarbij te faciliteren zorgt de gemeente voor een duidelijk hondenbeleid. Dit doen ze onder andere door de afspraken te vereenvoudigen.

De basisafspraak wordt: hondenbezitters lijnen hun hond aan, en ze ruimen de hondenpoep op. Voor de duidelijkheid en veiligheid voor honden, weggebruikers en hondenbezitters geldt deze afspraak voor openbare plaatsen binnen en buiten de bebouwde kom.  

Op deze afspraak gelden twee uitzonderingen: 

1. De (omheinde) hondenlosloopgebieden zijn de plaatsen waar honden vrij mogen rennen en spelen. De hondenbezitters houden deze gebieden schoon door de hondenpoep op te ruimen.

 2. Kinderen en sommige volwassenen voelen zich niet veilig in de buurt van een hond. Het blijft daarom verboden voor honden op ingerichte kinderspeelplaatsen, zandbakken, sportplaatsen of op andere door het college aangewezen plaatsen.

 Er zijn nog meer belangrijke punten. Deze vind je op de website van de gemeente in het document Hondenbeleid 2021-2026.

Wil jij inspreken over dit onderwerp of een ander onderwerp dat op de agenda van de raadscommissie staat? Dat kan. Meld je dan aan bij de raadsgriffie, griffie@nijkerk.eu of via telefoonnummer 14 033.

 Mail jouw reactie die je aan de raadscommissie wilt meegeven naar de raadsgriffie (griffie@nijkerk.eu). Doe dit uiterlijk een werkdag voorafgaand aan de vergadering om 10.00 uur. De reactie wordt vervolgens openbaar gedeeld bij de stukken voor de vergadering op de website.

Deadline reactie Hondenbeleid: woensdag 8 september, 10 uur. Donderdag 9 september is de bespreking in de raadscommissie.

Mail je liever naar de fractie van PRO21? Dat kan via fractie@pro21.nl. We horen graag jouw mening.

Inschrijven nieuwsbrief

Als je hieronder je naam en e-mail adres invult, krijg je de PRO21 nieuwsbrief voortaan toegestuurd.

PRO21 is een lokale progressieve partij in de gemeente Nijkerk.
Toekomstgericht, Samen, Open, Dichtbij