Project Wegwijs

Project Wegwijs

15 november 2022

De jeugd vertellen hoe zij contact kunnen hebben met de gemeente. Of hoe zij hun stem kunnen laten horen in de politiek. Daarom organiseert de gemeenteraad elk jaar het project Wegwijs. 

Net als de andere raadsleden van PRO21 deed ik daar graag aan mee. Met een docent Maatschappijleer anderhalf uur les geven aan derdejaars leerlingen van het Corlaer College. Heel leuk om mijzelf te kunnen voorstellen aan een groep tieners die kennis maakten met de lokale politiek.

We begonnen met een voorstelrondje. Ik vertelde de leerlingen waarom ik de politiek ben ingegaan en dat de jeugd ook een doelgroep is waar ik me graag voor wil inzetten. Daarna kregen de leerlingen een filmpje gepresenteerd over hoe de gemeenteraad werkt en wat de gemeenteraad doet. 

Vervolgens kregen de leerlingen een opdracht om de A3 vellen waarop de functies beschreven waren op de goede plek in de raadzaal te leggen. Aansluitend een quiz met stellingen waarbij het mooi was om te zien hoe enthousiast de leerlingen waren.

De leerlingen deden ook een opdracht “Welke invloed je als inwoner kunt uitoefenen”. De docent legt hierbij A3 vellen binnen de cirkel op de grond. Leerlingen bedenken samen welke manier van invloed op welk moment werkt. 

Het laatste half uur hebben de leerlingen een debat voorbereid en uitgevoerd. De leerlingen kropen in de huid van een raadslid voor een bepaalde partij. Als partij bepaalden zij hun standpunt en daarover gingen ze met elkaar in debat. Met een stemming, voor of tegen aan het eind van dit debat. Voor het standpunt met de meeste stemmen ging de wethouder zogenaamd een raadsvoorstel of raadsinformatiebrief opstellen. Een leerling vroeg of dit ook echt ging gebeuren. Zo goed zaten de leerlingen in hun rol.

Het project Wegwijs was een zeer leuke ervaring. Heel leerzaam voor de leerlingen om hen wegwijs te maken in de politiek. Maar ook ik als raadslid heb weer wat geleerd en dat neem ik mee voor PRO21.

Fatima Laghmouchi
Raadslid PRO21
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.