Voorlezen in de strijd tegen laaggeletterdheid

Voorlezen in de strijd tegen laaggeletterdheid

20 januari 2021

Voorlezen stimuleert de taalontwikkeling van kinderen. Woordenschat en taalbegrip worden groter. Kinderen krijgen plezier in zelf lezen en dit maakt dat zij nog meer woorden leren en hun taalbegrip nog beter ontwikkelen. Voorlezen helpt dus laaggeletterdheid voorkomen.

Het belang van goede taalvaardigheid mag niet onderschat worden. Boeken lezen en voorlezen helpt de taalontwikkeling en samen lezen verbetert de leesvaardigheid. Bovendien neemt het plezier in lezen toe.

We vragen steeds meer van onze burgers, dat ze zelf dingen regelen via internet en vooral in deze coronatijd verloopt veel contact via de digitale weg. Wie niet goed kan lezen, schrijven, rekenen en niet digitaal vaardig is, kan met veel dingen niet meedoen en is steeds meer afhankelijk van anderen. Heel goed dus dat er steeds meer aandacht is voor het belang van een inclusieve samenleving en de noodzaak van basisvaardigheden zoals lezen en schrijven.

Maar waar ligt de oorsprong van laaggeletterdheid? Want het komt niet uit de lucht vallen. Iedere laaggeletterde volwassene is ooit een kind geweest. Een kind dat weinig is gestimuleerd om te lezen. Een kind waarmee weinig gepraat is en wat nooit heeft meegekregen dat lezen en schrijven ook leuk kan zijn.

Er groeien anno 2021 nog veel kinderen op in een weinig stimulerende taalarme omgeving wat zorgt voor een taalprobleem. 

Samen moeten we ervoor zorgen dat deze kinderen niet opgroeien tot volwassenen die moeite hebben met basisvaardigheden en niet goed mee kunnen doen in de samenleving. 

Deze week starten weer de nationale voorleesdagen. Daarin wordt nog eens extra benadrukt wat de voordelen zijn van het (voor)lezen. Naast het positieve effect op woordenschat, spelling en tekstbegrip, brengt het een beter begrip van de wereld om je heen. Bovendien: je kunt er de band tussen (groot)ouder en kind mee versterken. Elk jaar wordt aan de hand van het prentenboek van het jaar extra aandacht besteed aan (voor)lezen.

Een goede zaak om extra aandacht te besteden aan het belang van voorlezen.

Dus laten we (voor)lezen nog leuker maken en samen laaggeletterdheid tegengaan! 

Op www.bibliotheeknijkerk.nl lees je meer over de nationale voorleesdagen.

Inschrijven nieuwsbrief

Als je hieronder je naam en e-mail adres invult, krijg je de PRO21 nieuwsbrief voortaan toegestuurd.

Schakel javascript in om dit formulier in te dienen

PRO21 is een lokale progressieve partij in de gemeente Nijkerk.
Toekomstgericht, Samen, Open, Dichtbij