Spoeddebat Noodopvang Asielzoekers

Spoeddebat Noodopvang Asielzoekers

22 september 2023

In mei stemde het college in met een ontwerpbesluit waarmee de opvang van 350 asielzoekers voor een periode van 2,5 jaar mogelijk werd gemaakt. In het pand van Euretco (EK) aan de Koninginneweg in Hoevelaken. En werd het proces gestart om tot een definitief besluit te komen. Dat proces leidde tot veel onrust in Hoevelaken. Op 15 september werd bekend dat het college had besloten te stoppen met dit proces voor de noodopvang.

PRO21 heeft de afgelopen periode gezocht naar woorden om het gevoel dat we daarover hebben te beschrijven. We komen op teleurgesteld, omdat wij als gemeente op dit moment de verantwoordelijkheid om asielzoekers, gevlucht voor oorlog of vervolging, een goede en veilige plek te bieden niet kunnen nemen. We voelen de onvrede van Hoevelakers die zich de afgelopen periode zorgen hebben gemaakt en die van de gemeente niet de antwoorden kregen op de vragen die ze hadden. En we voelen de verdeeldheid in het dorp.

PRO21 is wel blij dat de wens van het college om met de realisatie van een menswaardige en kwalitatieve opvang voor asielzoekers een bijdrage te leveren aan de nood die er is, overeind blijft. En ja, als land hebben we de opvang niet op orde, de spreidingswet moet nog in de Tweede Kamer worden besproken, maar om de opvang af te schuiven op andere gemeenten en om zelf niks te doen: dat is voor ons geen optie. Hoe we daar dan invulling aan geven? Daarvoor moet er een plan komen. Met een goed, open en transparant proces. Met een goed communicatieplan. Waarin we de lessen die we trekken uit dit proces benutten. Waarin het gesprek met raad en samenleving nadrukkelijk een rol krijgt.

De woordvoering van PRO21 fractievoorzitter Irene Moes tijdens het spoeddebat over de Noodopvang Asielzoekers in de raadsvergadering van 21 september 2023 lees je hier: 230921-Woordvoering-Spoeddebat-Opvang-Asielzoekers-e.pdf

Fotocredits: Arjen Gerritsma